Podręczne źródło informacji o najnowszych specyfikacjach
kaskadowych arkuszy stylów -- CSS2 i CSS2.1
* Chcesz nauczyć się dołączać arkusze stylów do witryn internetowych?
* Chcesz dowiedzieć się, jak nadać styl różnym elementom stron internetowych?
* Chcesz mieć szybki dostęp do opisu wszystkich selektorów i właściwości stylów?
Pierwszą rzeczą, jaką widzą osoby otwierające strony internetowe, jest ich wygląd. Wiele witryn ma niespójny i nieelegancki styl, co odstrasza użytkowników, a przecież utworzenie atrakcyjnych stron jest całkiem proste -- wystarczy przygotować odpowiedni plik CSS. Za pomocą kaskadowych arkuszy stylów można wygodnie zmieniać sposób wyświetlania wszystkich elementów kodu HTML i sterować wyglądem całej witryny. Technologia CSS jest obsługiwana przez wszystkie najważniejsze przeglądarki, a ponadto nie wymaga przesyłania dużych ilości danych, dlatego jest doskonałym narzędziem do szybkiego i efektywnego formatowania witryn internetowych.
Książka "CSS. Leksykon kieszonkowy" to zwięzły przewodnik po możliwościach kaskadowych arkuszy stylów. Dowiesz się z niego, jak stosować style w dokumentach HTML i XHTML, poznasz zasady funkcjonowania stylów oraz reguły rządzące pozycjonowaniem elementów. Przede wszystkim jednak błyskawicznie znajdziesz opis wszystkich selektorów i właściwości stylów CSS, co pomoże Ci sprawnie tworzyć przejrzyste i atrakcyjne witryny internetowe.
* Dołączanie stylów do stron internetowych
* Funkcjonowanie stylów
* Zasady pozycjonowania elementów
* Wartości stosowane w stylach
* Przegląd selektorów, pseudoklas i pseudoelementów
* Opis wszystkich właściwości
Naucz się stosować kaskadowe arkusze stylów
i twórz eleganckie witryny internetowe.
Informacje dodatkowe o CSS. Leksykon kieszonkowy:
Wydawnictwo: Helion