Conan i pradawni bogowie

Conan i pradawni bogowie jest pierwszą edycją ponadczasowych opowieści o naszym nieokrzesanym i niebezpiecznym młodzieńcu – Conanie. Podczas swojej krótkiej kariery Robert E. Howard stworzył nowy gatunek, który nazwano potem literaturą „magii i miecza” W całym bogato ilustrowanym zbiorze, zebrano wszystkie trzynaście pierwszych opowiadań, które zostały ułożone w kolejności, w jakiej napisał je Howard.

W tej bogatej edycji znajdziemy szereg opowiadań, które nigdy wcześniej nie były publikowane. Między innymi zobaczymy pierwszą debiutancką wersję Feniks na mieczu, szkice do Szkarłatnej Cytadeli i Czarnego kolosa oraz mapy hyboryjskiego świata narysowane przez autora. Nie zabraknie też Wieży Słonia oraz tekstów wypełnionych niezwykłymi przygodami z Królowej Czarnego Wybrzeża.

Conan jest uważany za jednego z największych literackich bohaterów w historii. Swoimi przygodami i podbojami zdecydowanie zasłużył na to miano. Zwiastujący śmierć i siejący zniszczenie pośród krain epoki hyboryjskiej rozsławił swoje imię. Podczas swoich starć mierzył się z czarnoksiężnikami, zabójczymi potworami i armią bezlitosnych złodziei i łajdaków.

„Pomiędzy czasy, kiedy oceany pochłonęły Atlantydę z jej błyszczącymi miastami (…) była ongiś niewyobrażalna era. Wówczas to lśniące królestwa rozpościerały się po świecie niczym granatowa tarcza nieba pod gwiazdami. (…) Tam też dotarł Conan Cimmeryjczyk, czarnowłosy, o posępnym wejrzeniu, człowiek z mieczem w dłoni (…), by swymi obutymi w sandały stopy deptać błyszczące klejnotami trony Ziemi”.

Podczas tych wielkich przygód przyjdzie nam wejrzeć w zamysł pisarskiego geniuszu, który był kopiowany przez wielu, jednak nikt go nie osiągnął. Conan i pradawni bogowie to opowieść, obok której nie można przejść obojętnie. Silny Cimmeryjczyk staje twarzą w twarz z niezliczonymi niebezpieczeństwami. Czy stawi im czoła?

Nowa edycja utworów o Conanie obejmuje wszystkie teksty Roberta E. Howarda w oryginalnych wersjach. W tej gruntownie poprawionej edycji utworów o Conanie znajdziemy trzy tomy:

Conan i pradawni bogowie

Conan i skrwawiona korona

Conan i miecz zdobywcy

Informacje dodatkowe o Conan i pradawni bogowie:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
ISBN: 978-83-7510-818-7
Tłumaczenie: Tomasz Nowak
Ilustracje:Mark Schultz - okładka

Kup książkę Conan i pradawni bogowie

Conan i pradawni bogowie - opinie o książce

Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2014-10-12, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 (253) książki w 2014, Fantastyka, Mam,
Zanim sięgnęłam po tą książkę Conan dotychczas kojarzył mi się z bezmózgim osiłkiem z filmu. Nie spodziewałam się więc nic nadzwyczajnego. I chociaż nie oceniłam zbyt wysoko książki, to jednak jestem pozytywnie zaskoczona. Książka składa się z opowiadań osadzonych w fantastycznym świecie. każde opowiadanie dotyczy czegoś innego, ale wszystkie je łączy postać tytułowego bohatera. Autor niesie w niej przesłanie, że nie zawsze jest prawdziwym barbarzyńcą ten, który pochodzi z dzikiego kraju. Częściej tak zwani ludzie cywilizowani mają bardziej "dzikie" zachowania.
Avatar użytkownika - gan1983
gan1983
Przeczytane:2014-04-11, Ocena: 6, Przeczytałem, Fantastyka, Mam, WYZWANIE 12 KSIĄŻEK 2014,
Robert Howard niestety nie żył długo, a szkoda, bo książka mi się podobała. Z przyjemnością sięgnę po kolejną część, jeśli uda mi się zdobyć.
Avatar użytkownika - Cloud
Cloud
Przeczytane:2015-04-24, Ocena: 5, Przeczytałam, ukochane...,
Solomon Kane. Okrutne przygody
Robert E. Howard0
Okładka ksiązki - Solomon Kane. Okrutne przygody

"Twórczość Howarda jest tak energetyczna, że zdaje się wprost iskrzyć" - Stephen King. Wraz z postacią Conana Cimmeryjczyka Robert E. Howard stworzył...

Czerwone cienie
Robert E. Howard0
Okładka ksiązki - Czerwone cienie

- Nocne skrzydła (Wings in the Night)- Dzieci Assuru (Children of Asshur)- Prawa dłoń przeznaczenia (The Right Hand of Doom)- Czerwone cienie (Red Shadows)-...