Co u pana słychać?

Inne wydania:

Dziesięciu byłych nazistów wysokiej rangi. Dziesięć reportaży o powojennej moralności zbrodniarzy hitlerowskich.

Profesor Hans Fleischhaker - nazistowski antropolog, który jeździł do Auschwitz badać ludzkie czaszki.

Hermann Stolting - prokurator, którego wyroki śmierci wykonywano dokładnie co trzy minuty.

Otto von Fircks, Aleksander Dolezalek i Konrad Meyer - realizatorzy Generalplan Ost, nowej, nazistowskiej wielkiej wędrówki ludów.

Reinhard Hoenh - promotor chemicznej sterylizacji Słowian.

Heinz Reinefarth - generał odpowiedzialny za pacyfikację zrzucającej kajdany Warszawy.

Heinz Rolf Höppner - który wespół z Adolfem Eichmannem pozbawił życia cztery i pół miliona ludzi.

Wilhelm Koppe - generał policji i SS, którego sam Himmler uważał za zbyt skrajnego w działaniach.

Hubertus Strughold - twórca medycyny kosmicznej, na potrzeby której eksperymentował na więźniach obozu w Dachau, poddając ich ciała nieziemskim warunkom.

Ci ludzie stanowili część największego w historii planu ludobójstwa. Wszystkich odwiedził Krzysztof Kąkolewski, zadając na wstępie jedno pytanie: ,,Co u pana słychać?".

Informacje dodatkowe o Co u pana słychać?:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2019-10-01
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: bóg

Kup książkę Co u pana słychać?

Co u pana słychać? - opinie o książce

Avatar użytkownika - iwonap12
iwonap12
Przeczytane:2023-12-03, Ocena: 6, Przeczytałam,

Niesamowita i wstrząsająca. Razem z Kąkolewskim siadamy w eleganckich biurach nazistów, którzy ułożyli sobie życie po wojnie, robiąc często wspaniałe kariery, czerpiąc ze swojego dorobku wojennego. Rozmawiamy z nimi na temat ich obecnego życia oraz konfrontujemy z ich zbrodniami.

Książka jest o braku rozliczenia, o braku odpowiedzialności. O braku sprawiedliwości. A przede wszystkim o braku sumienia i poczucia winy. Reportaż polecam szczególnie wszystkim, którzy wierzą, że naziści pojawili się znikąd, a po wojnie zniknęli, pozostawiając zdenazyfikowane Niemcy.

Ukradli im czterysta lat
Krzysztof Kąkolewski0
Okładka ksiązki - Ukradli im czterysta lat

Reportaż ukazujący powstawanie rodzinnej mafii w Suchedniowie, jednej z tysięcy gmin polskich. Autor przeprowadzał śledztwa dziennikarskie w tej miejscowości...

Generałowie giną w czasie pokoju t. 2
Krzysztof Kąkolewski0
Okładka ksiązki - Generałowie giną w czasie pokoju t. 2

Autor przedstawia reporterską książkę, pisaną z dnia na dzień, równolegle do zaistniałych w rzeczywistości wydarzeń. W genialny sposób łączy sprawy, które...

Kyle
T.M. Piro