Cienka szyba

Co wydaje mi się ważne w poezji? Żeby nie kłamać. I nie próbować robić czegoś z niczego. Z mnóstwa miejsc, zdarzeń, czasów i postaci wiersz wybiera niektóre. Nie pozostaje mi nic innego, jak uszanować jego kapryśną logikę.

Intensywność i delikatność. Zdarzają się w poezji. Mam nadzieję, że zdarzyły się w Cienkiej szybie.

Piotr Szewc

W nowym tomiku Piotr Szewc pielgrzymuje w krainę swojego dzieciństwa, ogląda ją zarazem z bliska i daleka. Obserwuje aktualne pejzaże naznaczone przemijaniem i rozpadem, a jednocześnie zagląda pod powierzchnię, gdzie kryją się dawne, zapamiętane widoki, smaki i zapachy.

Otwierający tom wiersz Amoniaczki jest zaklęciem, a tytułowe ciastka -- rekwizytem, który niczym Proustowska magdalenka unosi czytelnika w czasy, ,,gdy zjawiska sprawy rzeczy szczelnie do siebie przylegały". Po Zamościem na parapetach rodzinnego domu poety przysiadają - jak wędrowne ptaki - postaci dawnych kum i sąsiadek, a elegijny ton wierszy nasycony jest tęsknotą za dwiema najbliższymi osobami: babcią i matką.

Poeta jawi się jako  prawie zwyczajny przechodzień, zarazem mieszkaniec miasta i ktoś z prowincji, teraz wycofany w siebie, nie lekceważący żadnego znaku od świata i życia poszukiwacz Sensu, na oczach którego dokonuje się rozpad  rzeczy najdroższych. Tom Cienka szyba to piękny hołd dla odchodzącego świata, w którym poeta jest strażnikiem pamięci.

Informacje dodatkowe o Cienka szyba:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2014-10-09
Kategoria: Poezja

Kup książkę Cienka szyba

Cienka szyba - opinie o książce

Światełko
Piotr Szewc0
Okładka ksiązki - Światełko

W nowym cyklu utworów lirycznych Piotr Szewc opisuje pozornie zwyczajne zdarzenia uważnie i rzeczowo, z czułością i dyskrecją, bez artystycznej ostentacji...

Po nitce
Piotr Szewc0
Okładka ksiązki - Po nitce

Zbiór najnowszych wierszy, pisanych przez Piotra Szewca w latach 2018-2019, w którym dominuje nastrój ocalającej liryki utraty i medytacji o zmienności...

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak