Ci rewelacyjni Grecy

Tom 8 cyklu Strrraszna historia
Inne wydania:

Seria książek przedstawiająca dzieje historii świata, przepełniona dobrym angielskim humorem. Pozycja dla młodzieży. W książce tej przeczytacie o niebywałym narodzie, który żył 2000 lat temu. poznacie wspaniałych herosów, dzikich spartańskich wojowników, zwariowanych filozofów.

Informacje dodatkowe o Ci rewelacyjni Grecy:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2000 (data przybliżona)
Kategoria wiekowa: 9-12 lat

Ci rewelacyjni Grecy - opinie o książce

Avatar użytkownika - Sadu
Sadu
Przeczytane:2015-10-09, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2015, Od dzieci,
,,Ci rewelacyjni grecy" to kolejna książka z serii ,,Straszna historia", która nie przynudza jak stary nauczyciel. Wiele ciekawostek, bardzo dużo humoru, trochę przerażających rzeczy. O czym się nie mówi w szkole a co by się chciało wiedzieć. Czy Trojanie byli aż takimi idiotami, żeby przyjąć drewnianego konia? Jak straszni byli bogowie (czytamy na własne ryzyko). Jakie pyszne potrawy jedli Grecy (lubicie koniki polne i zupkę z krwią)? A może zorganizować własną olimpiadę z kolegami (tylko nie rozbierajmy się do naga). Ta książka, tak jak i inne z serii sprawia, że historia staje się ciekawa. Polecam ciekawym świata dzieciom, jak i nauczycielom może warto skorzystać i wprowadzić coś ciekawego do lekcji?
Avatar użytkownika - Aramina
Aramina
Przeczytane:2020-10-22, Ocena: 4, Przeczytałam,

Książka pobieżnie tłumaczy temat i opowiada podstawy podstaw plus kilka ciekawostek. Nie znaczy to w żadnym razie, że znawca będzie się nudził, ponieważ wiele informacji na temat greckiej historii zostało przedstawionych w zabawny sposób nie tylko za pomocą tekstu ale też bardzo fajnych komiksów, przy których nieraz się roześmiałem.
Greccy bogowie zostali w tej literaturze okrojeni tylko do tych najważniejszych (Zeus, Posejdon, Hades), choć niektóre inne bożki przewijają się gdzieniegdzie wraz z wertowaniem książki.
Przede wszystkim zostały opisane najważniejsze wydarzenia, kultura oraz wynalazki greckiej cywilizacji. Książka chyba bardziej wskazana dla dzieci.

Avatar użytkownika - martucha180
martucha180
Przeczytane:2019-10-17, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - 22200116Zp
22200116Zp
Przeczytane:2015-08-12, Ocena: 5, Przeczytałam, gimnazjum,
Wiggott przedstawia Fantastyczny Woskowy Świat. Upiorny pociąg
Terry Deary 0
Okładka ksiązki - Wiggott przedstawia Fantastyczny Woskowy Świat. Upiorny pociąg

Tajemnicza wieża. Dziewczyna uwięziona w szklanej gablocie. Skradziony telefon oraz drzwi do nieznanego świata… To oznacza tylko jedno – upiorną...

Ci okrutni Wikingowie
Terry Deary0
Okładka ksiązki - Ci okrutni Wikingowie

Z książki Ci okrutni Wikingowie dowiesz się wszystkiego o:- bezwzględnych barbarzyńcach i ich tłustych żonach o dziwnych imionach,- długich łodziach i...

Kyle
T.M. Piro