Ci rewelacyjni Grecy

Tom 8 cyklu Strrraszna historia
Inne wydania:

Książka niepozbawiona strrrasznych momentów! Przeczytasz w niej o niebywałym narodzie, który żył ponad 2000 lat temu i którego głównym zajęciem było prowadzenie wojen i filozofowanie.
Jeśli chcesz się dowiedzieć:
- co naprawdę oznaczało życie w spartańskich warunkach,
- skąd wziął się Zeus i cała jego liczna rodzinka bogów z Olimpu,
- czy można wykiwać wyrocznię i zmienić bieg historii, przeczytaj tę książkę.

Mowa tu przede wszystkim o wspaniałych herosach, krwawych bitwach, zwariowanych filozofach oraz przebiegłych władcach.

Dzięki tym książkom twoje dziecko pozna prawdę o przeszłości i przekona się, jak bardzo może być ona fascynująca. Jest szansa, że pokocha historię i nie raz zaskoczy nauczyciela swoją wiedzą.

u.

Ci rewelacyjni Grecy - opinie o książce

Avatar użytkownika - Sadu
Sadu
Przeczytane:2015-10-09,
,,Ci rewelacyjni grecy" to kolejna książka z serii ,,Straszna historia", która nie przynudza jak stary nauczyciel. Wiele ciekawostek, bardzo dużo humoru, trochę przerażających rzeczy. O czym się nie mówi w szkole a co by się chciało wiedzieć. Czy Trojanie byli aż takimi idiotami, żeby przyjąć drewnianego konia? Jak straszni byli bogowie (czytamy na własne ryzyko). Jakie pyszne potrawy jedli Grecy (lubicie koniki polne i zupkę z krwią)? A może zorganizować własną olimpiadę z kolegami (tylko nie rozbierajmy się do naga). Ta książka, tak jak i inne z serii sprawia, że historia staje się ciekawa. Polecam ciekawym świata dzieciom, jak i nauczycielom może warto skorzystać i wprowadzić coś ciekawego do lekcji?
Avatar użytkownika - Aramina
Aramina
Przeczytane:2020-10-22, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2020,

Książka pobieżnie tłumaczy temat i opowiada podstawy podstaw plus kilka ciekawostek. Nie znaczy to w żadnym razie, że znawca będzie się nudził, ponieważ wiele informacji na temat greckiej historii zostało przedstawionych w zabawny sposób nie tylko za pomocą tekstu ale też bardzo fajnych komiksów, przy których nieraz się roześmiałem.
Greccy bogowie zostali w tej literaturze okrojeni tylko do tych najważniejszych (Zeus, Posejdon, Hades), choć niektóre inne bożki przewijają się gdzieniegdzie wraz z wertowaniem książki.
Przede wszystkim zostały opisane najważniejsze wydarzenia, kultura oraz wynalazki greckiej cywilizacji. Książka chyba bardziej wskazana dla dzieci.

Avatar użytkownika - 22200116Zp
22200116Zp
Przeczytane:2015-08-12, Ocena: 5, Przeczytałam,
Szemrane czasy Stuartów
Terry Deary0
Okładka ksiązki - Szemrane czasy Stuartów

Oto historyczny pudding dla fanów angielskich dynastii!!! Książka Szemrane czasy Stuartów oszołomi cię nawałem odjazdowych, fascynujących...

O myszy miejskiej w spartańskim domu. Greckie opowieści
Terry Deary0
Okładka ksiązki - O myszy miejskiej w spartańskim domu. Greckie opowieści

Ateny, Grecja, 430 rok p.n.e. Trwa wojna Aten ze Spartą, ojczyzną najbardziej okrutnych ludzi na świecie. Kiedy zaraza atakuje Ateny, Dariusz musi opuścić...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk