Charlie zostaje właścicielem fabryki czekolady i ma w niej zamieszkać z całą rodziną. Razem z panem Wonką wyruszają tam Wielką Szklaną Windą.
Jednak winda wymyka się spod kontroli i pędzi w kosmos jak rakieta. Wygląda na to, że podczas tej pozaziemskiej wyprawy wszystko może się wydarzyć.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2020-01-15
Książka już mniej edukacyjna niż część pierwsza. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że wyśmiewa zbyt odważnie pewne kręgi ludzi (polityków, rząd, prezydenta). Głupi prezydent nieuk pod okiem niani, która trzęsie Białym domem - to już lekka przesada. A jest tego więcej. Książka bawi, ale nie dałabym jej dzieciom w przeciwieństwie do części pierwszej cyklu.
Wszyscy wchodzą do wielkiej szklanej windy. Charlie, rodzice, wszyscy dziadkowie i oczywiście Willy Wonka. Bardzo szybko okazuje się, że winda wiezie ich znacznie wyżej niż się spodziewali. Wysoko ponad ziemią,winda wywozi ich w kosmos, ale to dopiero początek przygód, bo w kosmosie czają się różne stwory, jest tam także pierwszy hotel, czekający na otwarcie.
Historia fantastyczna jak chyba każda z książek pana Dahla.
Pan Wonka ma pomysły doprawdy nie z tego świata: w swej sławnej fabryce czekolady wymyśla niesłychane smakołyki, ale nikt jeszcze nie był w środku ani...
Nie ma tu zwykłej szkoły – jest za to dyrektorka, która w wolnym czasie… rzuca uczniami na odległość. Nie ma troskliwych rodziców – tylko...
Przeczytane:2021-04-26, Ocena: 4, Przeczytałam,
Kontynuacja przygód Charliego w Fabryce Czekolady. Autor przeprowadza nas dalej przez konsekwencje pychy, złośliwości i zarozumialstwa. Pokazuje, że ciężka praca i życzliwość daje najlepsze prezenty.