Być solą ziemi. Program duszpasterski na rok 2012/2013

Program duszpasterski „Być solą ziemi” na rok 2012/2013 jest ostatnią częścią trzyletniego programu „Kościół domem i szkołą komunii”. Poprzednie to:

2010/2011 – „W komunii z Bogiem” oraz 2011/2012 – „Kościół naszym domem”.

Cele ogólne programu „Kościół domem i szkołą komunii” to: odkrywanie i pogłębianie duchowości komunii, odnowa i wzmocnienie struktur komunijnych Kościoła, krzewienie duchowości komunii oraz duszpasterska troska o rodzinę.

Mottem Programu duszpasterskiego „Być solą ziemi” są słowa:

„Wy jesteście solą ziemi, a jeśli sól utraci swój smak, to czym go przywrócić? Nie przydaje się na nic! Wyrzuca się ją z domu i ludzie będą po niej deptać” (Mt 5,13).

Doskonale oddają one istotę celów realizacji Programu, którymi są: * rozbudzanie ducha apostolskiego wiernych świeckich, * formowanie wiernych zdolnych do czynnego zaangażowania się w przemianę świata, * uwrażliwianie na najbardziej potrzebujących.

W Programie duszpasterskim „Być solą ziemi” na rok 2012/2013 zostały zaakcentowane również priorytety pastoralne, takie jak: * troska całej parafii o przekaz wiary młodemu pokoleniu – bierzmowanie, * zaangażowanie na rzecz misji, * solidarność z prześladowanymi za wiarę w Chrystusa, * opcja na rzecz ubogich, * troska o chrześcijański charakter niedzieli.

Informacje dodatkowe o Być solą ziemi. Program duszpasterski na rok 2012/2013:

Być solą ziemi. Program duszpasterski na rok 2012/2013 - opinie o książce

Wierzę w Syna Bożego. Program duszpasterski na rok 2013/2014
pod red. ks. dr. Szymona Stułkowskiego0
Okładka ksiązki - Wierzę w Syna Bożego. Program duszpasterski na rok 2013/2014

"Program duszpasterski dla Kościoła w Polsce na lata 2013-2014" zawiera: słowa klucze, założenia treści oraz wskazania co do realizacji i celebracji. Temat...