Bestseller ,,New York Timesa" zekranizowany przez Netflix!
Tally wyczekuje szesnastych urodzin, by stać się śliczną. Tego dnia każdy przechodzi skomplikowaną operację plastyczną zmieniającą przeciętnych nastolatków w doskonałych, żyjących w futurystycznym raju, gdzie głównym zajęciem jest zabawa. Tymczasem Shay, przyjaciółka Tally, nie jest zwolenniczką panującego systemu i zamiast poddać się przemianie, ryzykuje ucieczkę z miasta. Po zniknięciu towarzyszki Tally odkrywa, że ten sztucznie stworzony raj tylko pozornie jest śliczny. Musi wybierać: albo zdradzi przyjaźń, albo nigdy nie stanie się piękna. Decyzja, którą podejmie, zburzy istniejący porządek.
,,To świetnie napisana i potrzebna książka, która jest także źródłem. Źródłem pytań ważniejszych niż te, które stawia szkoła w pracach klasowych. Kim chcę, a kim nie chcę być? Czy potrzebuję poczucia przynależności do grupy? A jeśli nie czuję się jej częścią, czy warto w niej tkwić? Jak poszukać w sobie odwagi do łamiącego schematy myślenia? Jak się sprzeciwić i wyjść przed szereg? W imię czego warto to robić? Polecam z całego serca".
Przemek Staroń, psycholog, Nauczyciel Roku 2018
Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data wydania: 2024-09-05
Tytuł oryginału: Uglies
Podobno pięknym ludziom łatwiej się żyje. No cóż, w świecie stworzonym przez Scotta Westerfelda na pewno - to przyszłość, w której po 16. urodzinach obowiązkowo każdy członek społeczeństwa trafia pod nóż chirurga plastycznego. Kiedy wszyscy są śliczni, czyt. dokładnie tacy sami, nie ma różnic, nie ma kłótni i żyje się szczęśliwie. Piękna to utopia, prawda?
"Brzydcy" zaoferowali mi więcej niż się spodziewałam. Była i przygoda, i trochę zabawy językiem, futurystyczna zagadkowa rzeczywistość... Moim zdaniem to całkiem porządne science fiction dla młodego czytelnika. Cały czas coś się dzieje, książka mnie ani razu nie znudziła, byłam ciekawa, jak dalej potoczą się losy bohaterów. Powieść porusza ważne kwestie samooceny, dopasowania do grupy czy niezależności, ale jednocześnie nie męczy, nie wykłada niczego w sztywny sposób.
Najwięcej czasu spędzimy z Tally, główną bohaterką, która, trzeba przyznać, idealna nie jest. Popełnia błędy, ze wstydu zaczyna się miotać, zamiast wyznać prawdę itp. W moim odczuciu to było bardzo ludzkie zachowanie, odpowiednie do jej wieku. Podobał mi się cały świat przyszłości ukazany w książce, jestem ciekawa, jakie jeszcze wynalazki na nas czekają w kolejnej części.
Polecam "Brzydkich" przede wszystkim nastolatkom, ale też wszystkim ciekawym fantastyki młodzieżowej, a sama zabieram się od razu za następną część.
Tally z niecierpliwością wyczekuje szesnastych urodzin, by stać się śliczną. Tego dnia każdy przechodzi skomplikowaną operację, która zmienia go z przeciętnego dzieciaka w doskonałego nastolatka, mieszkającego w futurystycznym raju, gdzie głównym zajęciem jest zabawa...
💜💜💜
W święcie radykalnego piękna każdy normalny jest brzydki.
„Brzydcy” autorstwa Scott Westerfeld.
Niesamowicie wciągająca powieść w klimacie dystopijnym.
Autor bardzo dobrze wykreował świat ukazujący prawdę o ludziach i o tym, jak siebie postrzegamy. Dzielimy się na brzydkich i pięknych. Każde odstępstwo od normy traktujemy jako coś niewybaczalnego.
Nasi bohaterowie żyją, właśnie w takim świecie gdzie ten podział między jednostkami jest jeszcze bardziej podkreślony i gdzie wygląda stanowi główny przelicznik ludzkiej wartości.
Charakterystyka postaci okazuje się być na bardzo dobrym poziomie. Zwłaszcza kreacja Tally głównej bohaterki jak i Shay jej nowo poznanej przyjaciółki. Ich postacie zdecydowanie nakręcają większość wątków.
Zupełnie tak jak wyczuwalna między słowami tajemnica kryjąca się za prawdą o tym ślicznym społeczeństwie.
Ten tom to tak naprawdę dopiero początek i przedsmak całej historii, która wierzę, z kolejnymi częściami rozkręci się jeszcze bardziej.
Nie mogę się tego doczekać. Na koniec dodam tylko, że sama książka jest naprawdę pięknie wydana, a to jeszcze bardziej umila, czas czytania .
Gorąco polecam.
Kanon piękna zmieniał się na przestrzeni wieków, a poprawianie urody już na stałe weszło do naszego życia. Tu wstrzyknąć, tam odessać. To powiększyć, tamto pomniejszyć. A gdyby ta pójść o krok dalej? Sprowadzić wszystkich do jednego wzorca?
W dystopijnej powieści „Brzydcy” skierowanej przede wszystkim do młodzieży autor porusza problem, z którym boryka się wielu współczesnych nastolatków i młodych dorosłych. Zapatrzeni w idealne ciała idoli bombardujące ich z okładek czasopism i ekranów telewizorów nie czują się dobrze w swojej skórze błędnie zakładając, że tylko zmiana w wizerunku poprawi ich poczucie własnej wartości i postrzeganie przez innych.
W Brzydalowie nastolatkowie od urodzenia wiedzą, że są brzydcy i z utęsknieniem wyczekują szesnastych urodzin, by stać się śliczni. Operacja zmienia ich całkowicie, dostosowując do obowiązujących standardów i otwiera drzwi do Miasta Nowych Ślicznych, w którym trwa wieczna zabawa.
Tally również o niczym innym nie marzy, ale Shay, z którą się zaprzyjaźnia zaczyna zadawać pytania rodzące wątpliwości. A gdyby miały wybór? Mogły dorastać tak jak chcą? Zachować swój wygląd? Tally zostanie postawiona przed trudnym dylematem, a skutki jej decyzji nieodwracalnie wpłyną na znany jej świat.
To opowieść nie tylko ukazująca negatywny wpływ kreowanych standardów urody budzących kompleksy, ale również manipulację na szeroką skalę, która mydląc oczy zapobieganiem aktom rasizmu i uprzywilejowania ładniejszych, skrywa bardzo niskie pobudki.
Bardzo ciekawie i wnikliwie przedstawiony problem, zmuszający do refleksji i zastanowienia się czym spowodowany jest ten pęd ku pięknu i jak bardzo subiektywnym jest zjawiskiem. Bo czy nie piękne jest właśnie to, że się różnimy?
Wartościowa lektura, którą każdy nastolatek powinien nie tylko przeczytać, ale i wziąć sobie do serca. Ciekawa jestem dalszych losów Tally i wykreowanego przez autora świata i na pewno skuszę się na kolejne części serii „Śliczni” i „Wyjątkowi”.
,,Brzydcy" to dystopijna opowieść o świecie, w którym najwyższą wartością jest idealne piękno. Społeczeństwo dzieli się na dwie grupy: ślicznych oraz brzydali, niecierpliwie wyczekujących przeprowadzenia inwazyjnej operacji. W tej bezwzględnej rzeczywistości każdy, kto jest normalny, uważany jest za paskudę. Istotne jest tylko sztuczne piękno, dostosowanie się i upodobnienie do innych, zarazem zewnętrzne, jak i wewnętrzne, gdyż ludzie po operacji przestają myśleć samodzielnie. I choć wmawia się, że ideał to jedyna szansa na pozbycie się wojen i smutku, to przecież taka bezduszna doktryna całkowicie niszczy samoocenę, deprawuje system wartości, zamyka oczy na to, co jest naprawdę ważne. Czy żyjąc w takim zakłamaniu od najmłodszych lat, można odnaleźć prawdę? Ile będzie w stanie poświecić każdy z nich, byle tylko spełnić marzenie o byciu idealnym?
Nietuzinkowa, tajemnicza, kontrowersyjna, a przede wszystkim jakże wstrząsająca wizja świata, pustego, próżnego, zaślepionego! Takie antyutopijne wizje zawsze silnie działają na zmysły i rozbudzają rozszalałą wyobraźnię do granic, zwłaszcza, jeśli czytelnik dostrzeże elementy, jakie mają szansę spełnić się naprawdę. Gonitwa myśli, pochłanianie kolejnych stron z wypiekami na twarzy i setki pytań, na które być może odpowiedz nigdy nie padnie. Zapewniam, moc silnych wrażeń gwarantowana!
Ta wyjątkowa powieść skłania do głębokich refleksji, uświadamia, jak wielką potęgą i przywilejem jest samodzielne myślenie oraz udowadnia, że postęp technologiczny może obrócić się przeciwko ludziom. Lektura sprawia, że zaczynamy poważnie zastanawiać się nad kondycją naszego społeczeństwa i kierunkiem, w jakim zmierza ten nakierowany na wygląd próżny świat.
Scott Westerfeld naszkicował wstrząsającą, oryginalną i przeszywającą do szpiku dystopijną wizję świata, brutalnie obnażającą niebezpieczeństwo i szaleństwo ludzi ukierunkowanych jedynie na piękny idealny wygląd. Prowokacyjna, odważna, a zarazem przytłaczająca swą wiarygodnością! Polecam całym sercem!
Brzydkość - jak właściwie określić, kto jest piękny, a kto brzydki? ? Przecież to indywidualna kwestia, jak postrzegamy daną osobę czy rzecz. Nie możemy odgórnie komuś narzucić, co ma uważać za piękne, a co za brzydkie... Jednak w ,,Brzydkich" autorstwa Scotta Westerfelda, każdy do 16. roku życia uznawany jest za brzydkiego, a w dniu 16. urodzin przechodzi skomplikowaną operację, podczas której powiększa się oczy, wypełnia usta, a kości są rozciągane i dopasowywane do idealnych wymiarów. Stajesz się wtedy Ślicznym. Brzmi intrygująco?
Muszę przyznać, że ,,Brzydcy" to jedna z najlepszych powieści dystopijnych, jakie miałam okazję przeczytać. Sam pomysł na fabułę jest genialny, ale jednocześnie na swój sposób przerażający. Autor wielokrotnie sprawia, że widzimy w książce odbicie naszego obecnego świata, a jego spostrzeżenia są prawdziwe i momentami bardzo bolesne. Uświadamia nam, że piękno, do którego próbuje dążyć tak wiele osób poprzez różnego rodzaju zabiegi, zabija nas od środka. Zabija naszą unikatowość, ponieważ prawda jest taka, że gdy się rodzimy, jesteśmy jedyni w swoim rodzaju i każdy z nas jest piękny na swój sposób. Nie powinniśmy czuć się brzydcy czy gorsi, bo mamy mniejsze oczy, lekko zadarty nos albo rude włosy. Jesteśmy po prostu piękni, bez względu na wszystko.
Kreacja bohaterów bardzo przypadła mi do gustu. Wszyscy są dopracowani w najmniejszych szczegółach, ale to na Tally najbardziej skupia się akcja. Podoba mi się moment, w którym do dziewczyny dociera prawda o świecie, w którym żyje. Podoba mi się, jak otwiera oczy i zaczyna dostrzegać rzeczywistość taką, jaka jest, a nie taką, jaką próbowano jej wmówić. To wtedy Tally dojrzewa, uczy się ustalać własne priorytety, a przede wszystkim zaczyna samodzielnie myśleć.
Historia Brzydkich i Ślicznych wciąga czytelnika już od pierwszych stron i angażuje go w świat bohaterów. Całość napisana jest bardzo lekko, co ułatwia wczuć się w akcję i przede wszystkim daje przestrzeń na refleksję nad tym, co czytamy. Autor genialnie ukazuje obecne problemy młodych ludzi i wzbudza w nas pragnienie odpowiedzi na pytanie, co tak właściwie liczy się w życiu. Zakończenie może nie zaskakuje, ale świetnie pobudza ciekawość co do kolejnego tomu, po który niebawem mam zamiar sięgnąć. Jeżeli jesteś fanem dystopijnych powieści, to ,,Brzydcy" są dla Ciebie! Serdecznie polecam!
Kłamstwa tkały się same, wplatając w swą sieć jak najwięcej nitek prawdy.
Śledząc instagramowe profile pewnych osób, nie raz można nabawić się kompleksów. Piękny wygląd i aparycja to coś czego szukamy u siebie. Powielamy stereotyp piękna. Wykreowanego na potrzeby internetu. Kiedy filtry do zdjęć nie pomagają, zaczynamy szukać inwazyjnych środków tj. Operacje plastyczne. A gdyby tak zostały one wprowadzone jako obowiązkowe?
Książkę podzielę na dwa segmenty.
Fabuła nie jest zaskakująca, a momentami raczej przewidywalna za sprawą głównej bohaterki. Słabo zarysowany jest jej portret psychologiczny, co w takowej książce mogłoby się okazać prawdziwym strzałem w setkę. Moglibyśmy zrozumieć jej sposób działania, a nie tylko pobieżnie, bo tak jest nakazane, ale to ci naprawdę w niej siedzi.
Motyw przewodni książki. Gdybym poleciła tę książkę nastolatkowi, bardziej tej żeńskiej części, może mogłabym tym ukazać im wartość piękna własnego. Nie tego sztucznie wytworzonego, tego naturalnego. Nie ma co szukać ideału w innych, trzeba znaleźć ideał w sobie.
Pióro autorki i styl powieści są bardzo lekkie, dlatego może książka bardziej jest napisana dla młodszej grupy czytelników.
Ja niestety, ale nie jestem w stanie zachwycać się tą powieścią. Momentami czułam się znudzona. Akcja rozgrywa się powoli, bohaterka była osobą denerwującą i mało ludzką. Wszystko jej wychodzi, wszystko jest na jej korzyść. Zbyt mało w niej człowieczeństwa.
Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu @nowabasn. Natomiast Wam polecam wyrobić własne zdanie.
Aya Fuse wraz z ekipą szalonych Szczwanych Lasek odkrywa coś, co, jak się wydaje, może zagrozić całemu światu. Kiedy publicznie ujawnia swoje podejrzenia...
Alek, syn arcyksięcia Franciszka Ferdynanda i Zofii Chotek, pada ofiarą intryg politycznych i po śmierci rodziców w Sarajewie musi uciekać z Austro-Węgier...