Czy wygląd naprawdę ma znaczenie? I czy świat, w którym uroda odgrywa najważniejszą rolę, jest naprawdę światem pięknym? Na te pytania odpowiedzi znaleźć można w powieści Brzydcy. Książka Scotta Westerfelda to interesująca powieść z nurtu młodzieżowych dystopii, w której znaleźć można odbicie naszego świata.
Największym marzeniem Tally – głównej bohaterki powieści Westerfelda – jest marzenie o staniu się piękną. Choć teraz wciąż należy do brzydkich, gdy tylko skończy szesnaście lat, przejdzie upragnioną operację, a następnie wkroczy do świata młodych i pięknych.
Na kilka tygodni przed urodzinami, a zatem przed wyczekiwanym zabiegiem plastycznym, dziewczyna zaprzyjaźnia się z Shay. Wkrótce okazuje się, że rówieśniczka Tally wcale nie marzy o tym, by zostać piękną. Przeciwnie – planuje ucieczkę z miasta, by rozpocząć życie na własnych zasadach wraz z innymi uciekinierami.
Kiedy Shay realizuje swój plan, Tally poznaje prawdę na temat świata, do którego tak bardzo chciała przynależeć. Okazuje się, że dziewczyna musi podjąć najważniejsze decyzje w swoim życiu: albo spełni dziecięce marzenia, lecz zdradzi przyjaciół, albo będzie im wierna, jednak wówczas nigdy nie stanie się piękna. Niezależnie od podjętej decyzji, Tally będzie musiała liczyć się z jej skutkami.
Scott Westerfeld w swojej bestsellerowej książce przedstawia niepokojący obraz świata, w którym tyrania ukryta jest pod pozorami krainy piękna i wiecznej szczęśliwości. Jednak najgorsze jest to, że świat, w którym żyje Tally, wcale mocno nie różni się od otaczającej nas rzeczywistości.
Autor Brzydkich pokazuje, do czego doprowadzić może karmienie się złudzeniami i – co ważniejsze – jakie są skutki długofalowej propagandy. Choć książka Scotta Westerfelda to powieść skierowana do młodych czytelników, to jej fabuła – podobnie jak przekaz wielu innych dystopiach – obnaża świat stworzony i rządzony przez dorosłych. Celem Brzydkich jest zaś to, by pokazać, że to właśnie młodzi mają szansę na wprowadzenie zmian. Trzeba jednak najpierw wzniecić w sobie bunt.
Scott Westerfeld za sprawą swojej książki zadaje także pytanie: czy podążanie za modami, kanonami piękna jest naprawdę rozsądne, jeśli ceną jest oddanie cząstki nas samych? Brzydcy to więc także książka o tym, by nie podążać bezmyślnie za tłumem. Chodzi bowiem nie o to, by każdy z nas był taki sam. Prawdziwe piękno nie tkwi wszakże w idealnych proporcach, lecz w naszych skazach, wadach i niedoskonałościach, czyli właśnie w tym, co naprawdę w nas wyjątkowe. Słowem: w naturalności.
Brzydcy to książka korzystająca z wielu fabularnych schematów, które zauważyć możemy także w innych młodzieżowych powieściach dystopicznych, takich jak Niezgodna czy niezwykle popularne Igrzyska Śmierci. Podobnie jak autorki wspomnianych powieści, także Westerfeld za sprawą Brzydkich oddaje głos młodej kobiecie, stającej się symbolem zmian.
Scott Westerfeld jest świadomym pisarzem, bo doskonale zdaje sobie sprawę z tego, w których miejscach powinien się zatrzymać, by przykuć uwagę czytelnika. Autor Brzydkich trafnie wyczuwa także, gdzie należy skutecznie zdynamizować akcję. Dzięki temu, ale także stosunkowo krótkim rozdziałom i sprawnej narracji, Brzydkich czyta się niezwykle szybko i z dużą przyjemnością.
Brzydcy to dystopia, która z całą pewnością zasługuje na uwagę czytelników. Powieść, która mówi nie tylko o nonkonformizmie, ale i odwadze, by stanąć przeciwko własnym lękom, to lektura, którzy przyda się nie tylko młodzieży.
W alternatywnej przeszłości w Europie wybuchła wojna. Mocarstwa pod przywództwem Niemiec stworzyły armię potężnych bojowych maszyn. Ich przeciwnikami są...
Minęło już kilka lat od czasu, gdy zbuntowana Tally Youngblood obaliła uniwersalny porządek brzydkich/ślicznych/wyjątkowych. Pozbawiony dawnych ścisłych...