,,Postęp nie bierze się z wiedzy, lecz z ignorancji... przychodzi ten, który nie wie, że tego nie da się zrobić - i on właśnie to robi"
George Gilder
Gilder w swoje bestsellerowej książce Bogactwo i ubóstwo łamie wcześniej obowiązujące dogmaty w ekonomii. Interwencjonizm i pomoc społeczna okazały się nieskuteczne, generując coraz więcej wykluczonych. To człowiek i jego kreatywność jest źródłem bogactwa narodów, a nieskrępowana przedsiębiorczość dostarcza ekonomicznej siły i nadziei dla ubogich.
Autorowi przyświecało głębokie przekonanie, że mentalność kapitalistyczna nie wyrasta z chciwości, tylko z pobudek bliskich altruizmowi. ,,Daj, a będzie ci dane" -- oto dewiza ,,rasowego" kapitalisty, dzięki której nie tylko może on osiągać zyski, ale także przyczynia się do wzrostu gospodarczego.
Żywy, publicystyczny język, ciekawe i przełomowe tezy nadały Bogactwu i ubóstwu miano ,,katechizmu kapitalizmu", który stał się obowiązkową lekturą w czasach kryzysu.
,,Codziennie przed snem czytam dwie strony Biblii i dwie strony Bogactwa i ubóstwa George'a Gildera"
Ronald Reagan
,,Gilder jest niezwykle inspirujący, nawet jeśli się z nim nie zgadzam. Przeważnie jednak przyznaje mu rację"
Bill Gates
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2015-02-02
Kategoria: Ekonomia
George Gilder, pisarz, którego najczęściej cytował prezydent Ronald Reagan, powraca z nową, przełomową teorią kapitalizmu. W Wiedzy i władzy Gilder przedstawia...
Chcę przeczytać,