Blef

Wciągająca powieść osadzona w realiach dwudziestolecia międzywojennego.

Pozory i plotki są tym, co pasjami zbiera główny bohater powieści - Witold Woronowicz, wysoko postawiony urzędnik Ministerstwa Skarbu. Na przyjęciu, zorganizowanym z okazji zaręczyn z Pauliną Borkówną, córką wpływowego sędziego, Woronowicz dowiaduje się o domniemanym romansie dziewczyny z paryskim wspólnikiem Borka. Szerzący tę plotkę księgowy Majewski jest bliskim współpracownikiem Witolda.

Zapytana o prawdziwość pogłoski narzeczona mdleje, co jeszcze bardziej podsyca podejrzenia Woronowicza. Między Majewskim a Woronowiczem dochodzi do sprzeczki, pada wyzwanie na pojedynek...

Jak potoczą się losy Witolda? Jakie tajemnice z przeszłości ukrywa mężczyzna? Czy dojdzie do ślubu z Borkówną?

Informacje dodatkowe o Blef:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2022-07-27

Kup książkę Blef

Blef - opinie o książce

Pozory i plotki są tym, co pasjami zbiera Witold Woronowicz, wysoko postawiony urzędnik Ministerstwa Skarbu.

Kiedy na przyjęciu zorganizowanym z okazji zaręczyn z Pauliną Borkówną, córką wpływowego sędziego, dowiaduje się od swojego współpracownika Majewskiego o domniemanym jej romansie z paryskim wspólnikiem Borka, nie chce w to uwierzyć. Zapytana o prawdziwość plotki narzeczona mdleje, a Woronowicz wyzywa na pojedynek księgowego.

Czy teraz dojdzie do ślubu?

Co ukrywa Paulina?

Co ukrywa Wiktor?

Dowiecie się z tej niesamowicie porywającej historii, od której ciężko jest się oderwać.

Dla mnie wszystko tutaj zagrało.

Mamy więc doskonale zarysowane postaci. Skłócony z życiem główny bohater, skrzywdzony, szukający zemsty, ale którego z biegiem kartek targają coraz mocniejsze dylematy moralne.

Mamy marionetkową córkę, która zaczyna się buntować, prowadzącą podwójną grę żonę i pana domu, pozoranta wijącego się jak piskorz. Jest też wszystko widzący lokaj i opuszczone dziecko.

Autorka idealnie oddała ducha tamtej epoki, gdzie kłamstwa, intrygi i zdrady były na porządku dziennym. Gdzie liczyła się tylko pozycja i życie na pokaz kosztem przeważnie własnych dzieci. No i pozory.

One były istotą egzystencji.

Czy Witoldowi uda się uporządkować swoje życie?

Na pewno.

Ale tylko z lektury dowiecie się kto i jak za to zapłaci.

Dla mnie ta książka była wspaniała!

Świetna historia, świetnie napisana, magnetyczna i emocjonalna.

Do tej pory nie mogę uwierzyć, że jest to debiut.

Autorce gratuluję talentu, czekam na kolejną pozycję, a Wam ,,Blef" ogromnie polecam!!!

~"Blef" autorstwa Ewy Salwin to świetny debiut literacki, który zabiera nas w burzliwe czasy dwudziestolecia międzywojennego.Do okresu gdzie plotki,pozory, obłuda, fałsz, spiski, kłamstwa, manipulacje wraz z aranżacjami małżeństw były wręcz na porządku dziennym.
~I tak już na początku tejże historii autorka przy akompaniamencie malowniczych opisów Warszawy oraz całej otoczki tamtych czasów, poznaje nas z - Witoldem Woronowiczem, wysoko postawionym urzędnikiem Ministerstwa Skarbu, zaręczonym z Pauliną Borkówną, córką bardzo wpływowego Sędziego, kobietą, której tak naprawdę nie kocha.
Mężczyzna podczas przyjęcia zorganizowanego z okazji zaręczyn, dowiaduje się od swojego współpracownika Majewskiego, iż jego przyszła żona ma romans z paryskim wspólnikiem Borka.
Borkówna zapytana o szerzące się na jej temat plotki - mdleje. Między mężczyznami wybucha sprzeczka, która kończy się pojedynkiem.
Czy po dość burzliwych informacjach, między parą dojdzie do ślubu?
Co ukrywa Witold, a co Borkówna?
~"BLEF" to niezwykle realistyczna i bardzo klimatyczna powieść, która pomimo mojego początkowego pogubienia się w fabule spowodowanego nadmierną ilością postaci, dostarczyła mi niezapomnianej dawki wrażeń, przepełnionej iście mistrzowsko uknutymi spiskami, intrygami wraz z nutką dobrego humoru.
~Na kartkach powieści poza historia o miłości przyjdzie nam się zmierzyć z aranżowanym małżeństwem oraz "melancholijnym" życiem głównego bohatera.Jego życiem z przeszłości jak i teraźniejszości, przepełnionego bolesnymi wyborami, tajemnicami, sekretami jak i niedopowiedzeniami.
Poza historia Witolda, odkryjemy również okrutną prawdę o losie kobiet panującą w tamtych czasach.Latach gdzie płeć piękna, nie miała prawa głosu i była uzależniona od mężczyzn - ojców i mężów.
~Jak dla mnie to była świetna, niezapomniana i emocjonująca przygoda wraz z zaskakującym zakończeniem, które w pełni ukontentowani moje gusta.
Po takim debiucie czekam na kolejne fascynujące opowieści.
Polecam J.K.

Avatar użytkownika - Czytacz12
Czytacz12
Przeczytane:2023-01-12, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Wyspa słońca
Ewa Salwin0
Okładka ksiązki - Wyspa słońca

Są miejsca, które nie mają nazwy. Do jednego z nich trafia Michaił Aleksandrowicz - przeprowadza się wraz z żoną do N-ska nie z własnej woli, ale...

Rewia
Ewa Salwin0
Okładka ksiązki - Rewia

Świat teatru to ciągła gra świateł. Nic nie jest takie, jakie się wydaje. Warszawa. Barwne lata dwudzieste. Marysia Lipkówna, tańcząc co wieczór na scenie...