Babcia Billy’ego uwielbia zwierzęta i chociaż mieszka w samym środku miasta, właśnie sprawiła sobie dwie świnki. Billy z Lottą jadą je zobaczyć. Świnki budzą spore zainteresowanie w okolicy. Wszyscy chcą je nakarmić i pogłaskać, zwłaszcza dzieci. Ale przy domku świnek zaczynają się też kręcić podejrzane typki…
Wydawnictwo Zakamarki wznawia serię o Billym publikowaną niegdyś przez inną oficynę. Niezwykle zabawne i świetnie zilustrowane historie z życia tego kilkuletniego chłopca zyskały sympatię czytelników, dlatego Billy powraca – wypatrujcie zarówno nowych, jak i starych tytułów!
Wydawnictwo: Zakamarki
Data wydania: 2024-03-05
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Tytuł oryginału: Billy och grisarna
Język oryginału: szwedzki
Tłumaczenie: Agnieszka Stróżyk
Ilustracje:Mati Lepp
Czy babcia, która mieszka w mieście może hodować świnki? Ależ oczywiście! Pod warunkiem, że to babcia Billy’ego, która ma równie szalone pomysły, co jej wnuk. O trudach hodowania trzody chlewnej w szwedzkim miasteczku przeczytacie w książce autorstwa Birgitty Stenberg z ilustracjami Matiego Leppa pt. „Billy i świnki”, dostępnej w ofercie Wydawnictwa Zakamarki.
🐷🐷
„Billy i świnki” to kolejna już w Naszej domowej kolekcji część znakomitej serii przygód małego chłopca, który dzięki swojej rodzinie i przyjaciołom poznaje świat. Tym razem udaje się z wizytą do babci, by na własne oczy zobaczyć świnki i nauczyć się odpowiedzialności za zwierzęcych podopiecznych. Szybko okazuje się, że gdyby nie spostrzegawczość Billy`ego, jego babcia, a przede wszystkim świnki miałyby niemałe kłopoty.
🐷🐷
Opowieść o świnkach staje się w tej książce pretekstem do rozważań nad rolą babci w rodzinie, która często bywa nie do przecenienia. To babcia uczy Billy’ego, na czym polega troska o innych i dobroć, nie tylko w stosunku do zwierząt. Babcia, w przeciwieństwie do mamy Naszego małego bohatera, ma w sobie pokłady dziecięcej ciekawości, którą potrafi dzielić się z młodym pokoleniem.
🐷🐷
Nowa przygoda z udziałem tego małego chłopca zachwyca dzieci i dorosłych mnóstwem pięknych ilustracji, które poza niewątpliwą wartością estetyczną, ułatwiają zapamiętywanie całej historii i uzupełniają to, co powstało w czytelniczej wyobraźni. Bez nich nie udałaby się ta piękna książkowa przygoda.
🐷🐷
Zachwyceni całą serią tych szwedzkich książeczek, ja i mój mały czytelnik gorąco polecamy Wam „Billy’ego i świnki”, bo to historia z gatunku tych, które bawiąc uczą dzieci rozpoznawać i nazywać odczuwane emocje.
Billy’emu śni się, że jeździ czerwonym autem na pedały, podobnym do tego, jakie widział w sklepie z zabawkami. Kiedy się budzi, przypomina sobie...