Biedronka i inni mieszkańcy łąki

Tom 0 cyklu PRZYRODA TO PRZYGODA

Ta wyjątkowa książka zaprasza na spotkanie z przyrodą, która nas otacza. Bliskie rzeczywistości, piękne ilustracje przedstawiające życie małych zwierząt na łące oraz przyjazny dzieciom tekst zawierający mnóstwo wiadomości to prawdziwa gratka dla małych badaczy i miłośników przyrody. Na dołączonej do książki płycie CD znajduje się interesująco opowiedziana historia, której towarzyszą odgłosy przyrody i quiz. Dzięki temu dzieci poznają otaczający je świat i nauczą się wsłuchiwać w jego przebogate dźwięki.

Książka podzielona jest na 13 krótkich rozdziałów. Każdy z nich wraz z nagraniem odtworzonym z płyty CD to wspaniała lekcja przyrody. Może ją przeprowadzić zarówno nauczyciel w szkole lub w przedszkolu, jak i każdy rodzic bądź opiekun w domu. To zachęta do obserwowania i pokochania najbliższej przyrody.

Informacje dodatkowe o Biedronka i inni mieszkańcy łąki:

Wydawnictwo: Jedność
Tłumaczenie: Magdalena Jałowiec
Ilustracje:Hans-Günther Döring

Tagi: bóg

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Biedronka i inni mieszkańcy łąki

Biedronka i inni mieszkańcy łąki - opinie o książce

Avatar użytkownika - Sylwiaa915
Sylwiaa915
Przeczytane:2024-08-04,

Szukając najlepszych książek przyrodniczych nie da się przejść obojętnie obok pozycji ukazujących się nakładem @wydawnictwojednosc. Przyznam, że każda ich książka przyrodnicza zachwyca mniebod początku do końca i z chęcią do niej powracamy raz za razem.

Kolejne dwa tytuły serii, którą tu widzicie ukazały się już jakiś czas temu, jednak uważam, że sprawdzą się zawsze i nigdy nie stracą na aktualności. Nowsze wydania tej serii mają nawet pewne unowocześnienie- oprócz płyty cd mamy także kod QR, co przyznam jest znacznie wygodniejszą formą.

Ale o co właściwie chodzi z tymi płytami u kodami? Dzięki nim możemy nie tylko przeczytać książki, ale także je wysłuchać. O ile zapewne lektor nie jest przez wszystkich wymagany (chociaż przyznam, że ta opcja ratowała mi życie w te dni, kiedy bolało mnie gardło i ciężko było mówić cokolwiek) to dzięki przyrody, które słyszymy w tle zachwycą każdego.

Niech Was nie mylą tytuły, bo w książkach nie przeczytamy/posłuchamy jedynie o sikorkach czy biedronkach, a zagłębimy się nieco bardziej w tematy związane z życiem i zwyczajami ptaków, poznamy także mieszkańców łąk wliczając w to między innymi owady, ssaki, pająki czy gady.

Pięknie ilustrowane strony i mnóstwo wiedzy w połączeniu z dźwiękami przyrody wprawią każdego w błogi nastrój, a spokojny głos lektora gwarantuje nam skupienie.

Ogromnym plusem w części o sikorce jest także mały atlas ptaków, który znajdziemy na końcu. To właśnie tutaj możemy skupić się już jedynie na dźwiękach, które wydają poszczególne gatunki ptaków.

W naszej kolekcji znajduje się jeszcze część o lesie, jednak przyznam, że w najbliższym czasie uzupełnimy całą serię.

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;