Każdemu zdarzają się bezsenne noce. Kiedy Ganta i Isaki zostają przyłapani w szkolnym obserwatorium, decydują się na desperackie posunięcie. Aby zachować dostęp do swojego zacisznego kąta, zgadzają się na propozycję władz szkoły i podejmują się poprowadzenia kółka astronomicznego. Problem w tym, że ani jedno, ani drugie nie ma zielonego pojęcia o astronomii.
Wydawnictwo: Kotori
Data wydania: 2023 (data przybliżona)
Kategoria: Komiksy
Dwoje licealistów pod rozgwieżdżonym niebem. Mimo że koszmarna pogoda pokrzyżowała plany kółka astronomicznego i trzeba było odwołać spotkanie w obserwatorium...
Noc nie jest taka straszna, jeśli mogę ją spędzić razem z tobą. Kółko astronomiczne przygotowuje się do organizacji letniego spotkania obserwacyjnego....
Przeczytane:2023-08-04, Ocena: 4, Przeczytałem,
UCZUCIA BEZSENNOŚCI
Nie puszczę cię
Nigdzie sama stąd nie pójdziesz
Zostaniesz tu
Ja będę czekał, aż uśniesz
- Happysad
Ten tomik wydaje się nieco powoli rozkręcać. A przynajmniej powoli w temacie, który mnie najbardziej kręcił, czyli tym nocno-romantycznym, no bo fabularnie ta część nie ma czasu na stanie w miejscu i to od pierwszej strony. Ale wszystko zdaje się mieć swój cel i w efekcie, im bliżej finału, tym bardziej widowiskowo się robi, bardziej emocjonalnie i z napięciem. I właśnie z tymi emocjami, gdzieś na granicy romantyzmu, który rodzi się tu powoli, acz konsekwentnie, a których tak bardzo pożądałem i wyłuskiwałem ich okruszki z tego, co przedstawione jest wcześniej. Efekt jest taki, że ,,Bezsenność po szkole" rusza, urzeka i pozostawia po sobie niedosyt.
Ganta i Isaki - tę dwójkę połączyła bezsenność, odsypiana w szkolnym obserwatorium, którego nikt nie używał. No ale wpadli i teraz... Nie mają innego wyjścia, niż zgodzić się na szkolny warunek, czyli reaktywowanie kółka astronomicznego. Niby nic takiego, ale nikt nie ma pojęcia, co robić, jak je prowadzić - z nauczycielką, ,,dzięki" której się w to wpakowali włącznie. A jeśli nie poprowadzą jak należy, jeśli nie rozplanują działania na cały rok i nie zdobędą na nie funduszy, ich wymarzone miejsce wypoczynku zostanie im odebrane.
Szukając pomocy, kontaktują się z Shiromaru, dawną członkinią kółka astronomicznego, a obecnie cenioną fotografką. No i, jak się można spodziewać, spotkanie to zmieni wszystko i wyznaczy w życiu naszych bohaterów kolejny cel. Ale czy to wystarczy?