Jeszcze przed atakiem na Polskę Hitler dał sygnał do rozpoczęcia tajnego programu ,,uwalniania od cierpienia" rzekomo ,,dziedzicznie obciążonych" dzieci. Na początku 1940 roku przystąpiono do akcji ,,T4" - ,,likwidacji życia niewartego życia". Wyselekcjonowani pacjenci niemieckich szpitali psychiatrycznych i domów opieki byli duszeni tlenkiem węgla, a następnie kremowani w piwnicach sześciu ,,ośrodków zabijania". To podstawowe fakty na temat programu nazistowskiej ,,eutanazji". Niewielu wie, że jej pierwszymi ofiarami byli Polacy.
Bezduszni to zapadająca w pamięć opowieść o zagładzie pacjentów szpitali psychiatrycznych i mieszkańców domów opieki w okupowanej Polsce. Na przykładzie trzech miejsc - dziecięcej kliniki psychiatrycznej w Lublińcu, szpitala psychiatrycznego dla dorosłych w Gostyninie i domu opieki w Śremie - autorka opisuje wszystkie grupy ofiar: dzieci, dorosłych i najstarszych, chorych neurologicznie, psychicznie, niepełnosprawnych i niesamodzielnych.
Odkrywa przy tym nieznane dokumenty, ustala wstrząsające szczegóły, znajduje naocznych świadków i bliskich zabitych - wszystko, by przywrócić pamięć o zagładzie, która została pominięta w powojennych rachunkach krzywd.
Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2023-09-20
Kategoria: Socjologia, filozofia
"Bezduszni. Zapomniana zagłada chorych" to świetny reportaż, chociaż dotyka naprawdę trudnej i szokującej tematyki. Autorka postanowiła zbadać ludobójstwo pacjentów zakładów i klinik psychiatrycznych. Zostało ono raczej zapomniane. Zniszczone akta i dokumenty, pacjenci, którzy nie pamiętają co się wydarzyło, albo nie chcą być łączeni z tymi wydarzeniami. Wielu z nich już również zmarło. Koszmar wojny był już jakiś czas temu. Jest to bardzo ciekwa, choć niełatwa lektura, pełna niewyobrażalnych czynów. Jest bardzo dobrze napisana, czyta się ją szybko, chociaż na pewno nie jest to książka na jeden wieczór. Niby człowiek wie, że Niemcy dopuszczali się okropnych zbroni, wystarczy pomyśleć o obozach koncentracyjnych. Mimo to treść tej książki zaskakuje ale nie w pozytywny sposób. Ta lektura skłania do zatrzymania się i przemyślenia różnych spraw. Naprawdę daje do myślenia. Myślę, że to książka, którą każdy powinien przeczytać. Jest naprawdę świetna, jeśli można tak powiedzieć o tego rodzaju tytule. Polecam!
alina Poświatowska pisze wiersze z potrzeby serca. Serca słabego i zdradliwego. Każde jego uderzenie od wczesnego dzieciństwa przypomina o śmierci. Przy...
Przeczytane:2024-01-02, Ocena: 5, Przeczytałam, Holokaust , Dzieci w czasie II wojny światowej , 30 książek w 2024 r,
Pierwsza przeczytana książka w nowym roku. I od razu bardzo trudny i niełatwy temat, a mianowicie chodzi o akcję T4.
Akcja T4
Naziści po dojściu do władzy w 1933 r. wprowadzili prawo, które nakazywało sterylizację osób upośledzonych. W pierwszym okresie sterylizacji polegały dzieci, później program rozszerzono na osoby dorosłe. W sumie przymusowa sterylizacja objęła ok. 400 tys. osób.
Autorka na przykładzie trzech miejsc - dziecięcej kliniki psychiatrycznej w Lublińcu, zakładu psychiatrycznego w Gostyninie i domu opieki w Śremie opisuje wszystkie kategorie ofiar. Niepełnosprawne dzieci, chorych psychicznie i niesamodzielnych - wszyscy byli niewarci życia...
Dociera do nieznanych dokumentów, znajduje naocznych świadków, bliskich zabitych.
Polecam przeczytać, choć ttolektura nie dla każdego.