Kiedy boscy bliźniacy walczą o miłość kobiety śmiertelnej, wszystko się psuje. W zaburzonym porządku triumfuje zło i najczarniejsza magia. Demony rządzą krwawo. Ratunek światu przynieść może dźwięk srebrnego gwizdka - talizmanu chroniącego kolejne wybranki przed złem zasianym przed wiekami - lecz spadkobierczyni wolno go użyć tylko raz. Decydujące starcie w wielkim boju o władzę i nieśmiertelność coraz bliżej...
Wydawnictwo: Alegoria
Data wydania: 2018-10-25
Tłumaczenie: brak
"Początkowo niewinni w swojej niewiedzy, wkrótce zaczęli pojmować co nieco z reguł rządzących światem. A im więcej rozumieli, tym bardziej starali się wyciągnąć z tego korzyśći." Od dwu braci starających się o jedno kobietę wszystko się zaczęło. "..wdziękiem przywyższała leśne driady , urodą wygrywała z morskimi syrenami, jej włosy czarne niczym mrok w najgłeszej otchłani i oczy błękitne jak woda w morskiej zatoce, chocia zimne jak sople lodu, skradły im swobodne dotychczas serca." Od tego czasu zaczęła się walka między braćmi i ludźmi. Walki bez źadnych ograniczeń, nie ma litości jeśli chce się władzy. Nie jest to mój ulubiony gatunek, ale przeczytałam z przyjemnością. Trochę przeszkadzał mi brak ciągłości czasowej.
Polecam serdecznie! Jedyny minus to to, iż ciezko polapac sie w czasoprzestrzeni. Fabula jest bardzo ciekawa, czyta sie szybko i przyjemnie. Naprawde warto !
Życie Konstancji Myszyńskiej po raz kolejny legło w gruzach. Po dwóch latach -- wydawałoby się -- szczęśliwego związku przyłapuje swojego chłopaka na zdradzie...
Czy pierwsza miłość może pociągnąć za sobą lawinę nieszczęść? Zosia na własnej skórze przekonała się, że tak. Odarta z młodzieńczych złudzeń i zbyt szybko...
Przeczytane:2022-02-02, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie 2022, Recenzenckie/Autorskie, 2022,
Jak wiecie fantastyka nie jest gatunkiem, po który sięgam szczególnie często. Niemniej jednak od czasu do czasu zdarza się, że pozycja z tego właśnie gatunku zagości na moim blogu. Tak stało się właśnie w przypadku ,,Bestii" autorstwa Barbary Mikulskiej.
Autorka opisała w niej odwieczną walkę dobra ze złem, osadzając całość w mitologicznym klimacie. Dodatkowego dreszczyku powieści dodają wątki paranormalne, których również znajdujemy tu całkiem sporo.
Główną bohaterką opowieści jest Nem, której towarzyszymy od narodzin, przemierzając wraz z nią wiele zawiłych ścieżek, z których składa się wykreowana przez Barbarę Mikulską historia. Opowieść o Nem pokazuje jak źle ukierunkowana miłość może rozpętać wojnę.
Jest to opowieść dla czytelników o mocnych nerwach i raczej mało wrażliwych na brutalne opisy, gdyż w książce tej takowych nie brakuje.
Książka dosyć trudna do opisania tak, aby nie zepsuć potencjalnemu odbiorcy całej zabawy przy lekturze. Jednak jeśli szukacie mrocznej historii, w której mitologia, magia i wątki paranormalne mieszają się ze sobą tworząc niepowtarzalny, chwilami wręcz smolisty klimat to śmiało możecie sięgnąć po ,,Bestie".
Lektura ta z racji wcześniej wspomnianych opisów nie należy do najłatwiejszych, ale emocje w trakcie czytania gwarantowane.
Bohaterowie wykreowani w powieści w sposób bardzo wyrazisty ukazują, iż każdy posiada zarówno jasną, jak i ciemną stronę osobowości, a decyzje, która z nich ostatecznie weźmie górę zapadają tak naprawdę każdego dnia.
Dla fanów gatunku historia napisana przez Barbarę Mikulską zapewne będzie wyśmienitą rozrywką, a być może ktoś z Was również skusi się na zapoznanie z ,,Bestiami", dzięki czemu sam oceni tę nietuzinkową opowieść.
* https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta *