,,Beksiński 3" to nowe wydanie albumu zawierającego wyjątkową kolekcję prac Zdzisława Beksińskiego. Czytelnik znajdzie w nim mniej znane i rzadko publikowane reprodukcje dzieł z zakresu malarstwa i rysunku, pochodzące z archiwum Muzeum Historycznego w Sanoku oraz zbiorów prywatnych. Wydanie opatrzone zostało wstępem przyjaciela artysty i dyrektora sanockiego muzeum - Wiesława Banach oraz aktora, odtwórcy roli Zdzisława Beksińskiego w filmie ,,Ostatnia rodzina" - Andrzeja Seweryna. ,,Beksiński 3" jest kolejną częścią bestsellerowych wydań albumowych: ,,Beksiński 1" i ,,Beksiński 2". Album nie powiela żadnej reprodukcji z pierwszego ani drugiego tomu - to kolejna odsłona twórczości Mistrza.
Wydawnictwo: Bosz
Data wydania: 2019-01-10
Kategoria: Inne
Wyjątkowy zestaw czterech albumów ,,Beksiński" w eleganckim etui. Komplet ten to niepowtarzalna edycja bestsellerowych wydań albumowych zawierających...
Wyjątkowy zestaw czterech minialbumów ,,Beksiński. Rysunek", ,,Beksiński. Grafika", ,,Beksiński. Malarstwo" oraz ,,Beksiński. Fotografia" w eleganckim...
Przeczytane:2018-11-09, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Gatunek: Albumy/malarstwo/rysunek/sztuka, Ukończone w roku 2018,
Trzeci z czterech tomów albumów ukazujących twórczość Zdzisława Beksińskiego.
W ciekawym wstępie Wiesława Banacha poza wprowadzeniem do tego, co zawiera ów album, możemy przeczytać m.in. o tym jaki był stosunek Zdzisława Beksińskiego do prób interpretowania obrazów.
Ponadto mamy też parę słów Andrzeja Seweryna o jego przygotowaniach do roli w filmie "Ostatnia rodzina", w którym aktor ten zagrał właśnie postać Zdzisława Beksińskiego.
Album otwierają reliefy i rysunki, heliotypie oraz. wczesne obrazy olejne.
Spośród dzieł, które wyróżniam najbardziej znalazły się: XY5 (lata 60, str. 38), XY38 (obraz olejny z połowy lat 70, str. 39) i XXX (1984, str. 59).
Większość albumu to obrazy (olejne bądź malowane akrylem). W trzecim albumie nie uraczono nas porcją prac komputerowych fotomontaży, dlatego też według mnie jest on ciekawszy, niż album drugi.