Baśniowe ścieżki

"Baśniowe ścieżki" to zbiór fantastycznych baśni i bajek, które wprowadzają czytelnika w magiczny świat - pełen dobrych wróżek, skrzatów i innych zaczarowanych postaci, które zawsze są gotowe pomóc, jeśli główny bohater znajdzie się w opałach. Nie brak tutaj także złych i podstępnych charakterów, które uosabiają największe wady tego świata, takie jak chciwość, zawiść, pycha i nieuczciwość. Każda z baśni ma swój morał, chociaż, jak to w życiu bywa, nie każda ma szczęśliwe zakończenie. Jednak w tym cudownym świecie dobro zawsze w jakiś sposób zwycięża zło, a sprawiedliwości z reguły staje się zadość.

Informacje dodatkowe o Baśniowe ścieżki:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2016-10-18
ISBN: 978-83-8083-304-3

Kup książkę Baśniowe ścieżki

Baśniowe ścieżki - opinie o książce

Avatar użytkownika - monweg
monweg
Przeczytane:2017-07-10, Ocena: 4, Przeczytałam, Egzemplarz recenzencki, Mam,
Wszyscy znamy bajki, które od dłuższego czasu utrzymują się w czołówce literatury dziecięcej. Myślę tu o bajkach Disneya, które oprócz filmów ukazują się także w wersji papierowej, żeby można się nimi cieszyć w każdym momencie. Jest ich tak wiele, że nie sposób wymienić wszystkich. Ale pokuszę się na kilka tytułów. Jedna z moich ulubionych Król Lew; cudowny ponad wszystko Zakochany kundel; jedno z ostatnich dzieł Kraina lodu. Jednak nie o najsławniejszych bajkach będzie dzisiejszy wpis. Dobre serce jest droższe niż złoto i całe bogactwo świata. Mieści się w nim to, co najpiękniejsze i to właśnie ono pomnaża bogactwa. Baśniowe ścieżki nieznanej mi dotąd pisarki Sabiny Pelc, to zbiór sześciu krótkich bajeczek dla młodszych dzieci. Każda z bajek posiada morał, choć nie wszystkie dobrze się kończą. Baśniowe ścieżki zabiorą naszych milusińskich w fantastyczny świat, gdzie obok ludzi żyją wróżki, skrzaty, gadające zwierzęta oraz złe i podstępne postaci, uosabiające wszelkie wady świata: zazdrość, chciwość, nieuczciwość. Tylko miłość i nadzieja, dają prawdziwe szczęście. Słów kilka o czym są te bajki. O diabelskim młynie przekazuje, że najważniejszymi wartościami są mądrość i skromność. O złocie, bogactwie i sercu biedaka przekonuje nas, że największym skarbem jest serce. O uczciwości, chciwości i zaczarowanym dębie jak sam tytuł mówi, to bajka gdzie uczciwość i chciwość wysuwają się na pierwsze miejsce. Nie trudno zgadnąć, która cecha wygrywa. O Małgorzatce, która szukała domu to bajka, w której spotykamy gadające zwierzęta, a najważniejsza staje się miłość. O Katarzynie, co nie chciała Tatarzyna gdzie znów pojawia się miłość, ale również odwaga. O kupcu Walentym to bajka ze skrzatami domowymi, o uczciwości i zgodzie. Tam gdzie miłość i zgoda, tam radość i dostatek. Bajki Sabiny Pelc można zdecydowanie czytać kilkulatkowi. Zamieszczone co kilka stron ilustracje pozwolą na lepsze przyswojenie tekstu. Obrazki nie są najpiękniejsze, ale pasują do spokojnego rytmu bajek i przypominają odrobinę ilustracje w legendach, które czytałam mojemu synowi. Książeczka nie jest długa i nużąca. Można ją czytać po jednej opowieści lub od razu całość [wszystko zależy od dziecka]. Bajki niosą pozytywne wartości i morały tak ważne w życiu małego dziecka. Idealne na spędzenie dodatkowych kilku minut z latoroślą, na przykład przed snem. Gorąco polecam.