Baśnie afroamerykańskie. Baśnie Etniczne

Zbiór zawiera ponad sto historii, opowiadanych na trzcinowych polach przedsecesyjnego Południa, w wioskach na karaibskich wysepkach i na ulicach współczesnych gett, wywodzących się z niezwykle bogatej tradycji gawędziarskiej.

Wśród opowieści, pełnych życia, mądrości i humoru, znaleźć można przyziemnie komiczne historie spryciarzy, podania o powstaniu świata, wyjaśniające dlaczego jest on tak, a nie inaczej urządzony oraz opowiastki z morałem przedstawiające zmagania niewolników i panów. Pochodzą one z ogromnego obszaru, na którym istniały plantacje, od Południowego Wybrzeża i Ameryki Środkowej po Karaiby i południe Stanów Zjednoczonych.

Misterne, często przerysowane opowieści snute były przede wszystkim dla zabawy, zawierają jednak ziarno prawdy o tym, jak radzić sobie w świecie białych ludzi. W zajmujący sposób pokazują, jak wysiedlony lud, czerpiąc z tradycji dawno minionych czasów, ułożył sobie życie i stworzył nową, trwałą kulturę w Nowym Świecie.

Zebrane w książce opowieści pochodzą z wielu części Nowego Świata, gdzie w czasach, kiedy siłą roboczą na plantacjach byli czarni niewolnicy, lub po ich emancypacji w XIX w. powstała społeczność afroamerykańska.

Informacje dodatkowe o Baśnie afroamerykańskie. Baśnie Etniczne:

Baśnie afroamerykańskie. Baśnie Etniczne - opinie o książce

Avatar użytkownika - dredota
dredota
Przeczytane:2013-03-25, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Ta książka to ogromny zbiór legend, opowieści i baśni pochodzenia afroamerykańskiego. Czytając je nieźle się uśmiałam. Czytałam wcześniej książki Neila Gaimana - "Chłopaki Anansiego" i "Amerykańscy bogowie" i zaciekawiła mnie postać Anansiego. Jej pochodzenie i opowieści o tym bogu znalazłam właśnie w "Baśniach afroamerykańskich". Ale to nie jest jedyny bohater tych opowiastek. W dużej ilości historii występują jeszcze zwierzęcy bracia i siostry (m. in. Brat Królik, Brat Byk, czy Siostra Gęś), ludzcy czarownicy, sprytni niewolnicy (najczęściej o imieniu John) i wielu innych. Możemy z tej książki dowiedzieć się m. in.: jakie historie opowiadali kiedyś Afroamerykanie swoim dzieciom, żeby je zdyscyplinować, jak poznali się mężczyźni z kobietami, dlaczego pająki plotą swe sieci w niedostępnych miejscach i czy czarni dostaną się do nieba dla białych. Nie sposób się przy tej książce nudzić :)