Wydawnictwo: Ośrodek KARTA
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne
Książka składa się z różnych wybranych relacji, sprawozdań, listów, wspomnień i dokumentów opisujących grozę Zagłady Żydów. Dokumenty te zostały umieszczone w porządku chronologicznym, aby przedstawić kolejne etapy realizacji planu Zagłady Żydów.
Emanuel Ringelblum twórca "Oneg Szabat", organizacji zbierającej w czasie wojny (od listopada 1940 do kwietnia 1943) szczegółową dokumentację życia i zagłady ludności żydowskiej.
Każda z tych relacji jest przerażająca. Ciężko nawet cokolwiek napisać od siebie. Umieszczę tylko kilka cytatów.
"Żadne przedsięwzięcie archiwalne nie jest w stanie uratować ludzkiego życia. Ale może ocalić jego sens, a także - jak w tym przypadku - godność człowieka".
"Cała ulica jest raną. Getto jest cuchnącą, zaropiałą raną. Słońce jest raną. Nie daje o sobie zapomnieć. Potężnym wysiłkiem przezwyciężywszy ten bezwład, rzuca się człowiek w tłum, by zapomnieć, by nie oglądać już tego widoku rany. I tłum pochłania wszystko".
"Daje się zauważyć straszny zanik uczucia litości. Ludzie przechodzą ulicami, widzą dzieci wychudłe jak szkielety, bose i nagie, które wyciągają swe sine, zmarznięte nóżki i nikt się tym nie wzrusza. Ludzie zamienili się w głazy".
"Żyjemy w więzieniu. Przyglądając się opuchniętym, na wpół nagim postaciom, lężącym pokotem na ulicach, doznajemy uczucia, że zostaliśmy zepchnięci do poziomu zwierząt, podludzi, bezdomnych i zaniedbanych".
"Na ulicach bezskutecznie wydzierają się umierające z głodu dzieci. Wyją, błagają, śpiewają, zawodzą, drżą z zimna, bez bielizny, bez odzieży, bez obuwia, w łachmanach, workach, szmatach, obwiązanych sznurem dokoła nędznego szkieletu, spuchnięte z głodu, zniekształcone, na wpół przytomne (...)"
"TO, CZEGO NIE ZDOŁALIŚMY WYKRZYCZEĆ ŚWIATU, SCHOWALIŚMY POD ZIEMIĄ"
DAWID GRABER (19 LAT)
Zestaw 3 rozkładanych książeczek dla najmłodszych z bajecznie kolorowymi ilustracjami rzeczy i zwierząt. Piękne obrazki zachęcają do oglądania i poznawania...
Jaki to pies, jaki to kot? Seria zeszytów edukacyjnych, dzięki którym dzieci poznają rasy psów i kotów. Na jednej stronie...
Przeczytane:2013-09-07, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 (190) książek w 2013, Historyczne, Mam,