Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2008-05-01
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to mała niepozorna książeczka, ale niech Was nie zmyli objętość. Małe jest piękne i tak jest w przypadku tej książki, która napisana jest świetnym językiem. Podczas czytania wydawało mi się, że przepływam przez wszystkie słowa, z lekkością śledząc losy bohaterów, ich romans, obraz Japonii, kraju który tak bardzo ich zauroczył.
Ona - Amelie - Belgijka, po latach powraca do Japonii, do kraju w którym się urodziła, aby na nowo go odkryć, uczyć się języka i pracować.
On - Rinri - Japończyk, student filologii francuskiej.
Zaczynają się spotykać na korepetycjach z języka francuskiego które udziela Amelie.
Uczucie między bohaterami nie jest zwyczajne, można zadać pytanie jaka to jest miłość i czy ich związek można nazwać w ogóle miłością?
Czy dwoje ludzi tak świetnie się dogadujących, pomimo różnic kulturowych oraz czerpiących dużą radość z przebywania w swoim towarzystwie, może kochać inaczej?
To książka o poszukiwaniu siebie, potrzebie wolności, spełnianiu marzeń, pokonywaniu słabości oraz podążaniu za pasją.
Zachęcam do przeczytania. W tej książce są emocje które przenoszą się na czytelnika i gwarantuję, że uśmiech będzie gościć na Waszych twarzach.
Pisarka Amelie podczas towarzyskiego spotkania wysuwa intrygującą, choć mocno naciąganą hipotezę. Według niej naukowcy z dwudziestego ósmego wieku opanowali...
Sławna pisarka Amélie Nothomb, znana z tego, że chętnie odpowiada na listy od czytelników, otrzymuje list od Melvina Mapple'a, amerykańskiego...
Przeczytane:2014-10-14, Ocena: 4, Przeczytałam,