Anatomia zła. Rzecz o mentalności śmierci

Książka, którą napisał Dawid Hybsz pt „Anatomia zła. Rzecz o mentalności śmierci” składa się z rozdziałów tematycznych, ułożonych tak, że wprowadzają czytelnika w głęboką i złożoną problematykę mentalności śmierci. Autor w dość czytelny sposób przedstawia swoje idee, choć nie obywa się też bez wprowadzania skomplikowanych teoretycznych koncepcji, od razu wyjaśniając co pod danym określeniem rozumie. Innym razem posługuje się pojęciami używanymi w literaturze przedmiotu. Oprócz kolejnych rozdziałów, czytelnik znajdzie też krótkie interesujące historie, pozornie niezwiązane z główną treścią książki, ale ścisłe powiązanie z poruszaną w książce problematyką, a także trafnie zobrazowane mechanizmy autodestrukcyjne tkwiące w ludzkiej psychice. W jednej z historii autor przytacza przypadek nieszczęśliwie zakochanego chłopaka, który popadł w alkoholizm. Niejednokrotnie w sytuacjach kiedy przechodził kryzys, zawsze sięgał po alkohol. Mężczyzna popełnił samobójstwo ponieważ stracił kontrolę nad swoim życiem, nie rozumiał co się dzieje i co powinien dalej robić, doskwierało mu poczucie winy. Nie mógł już tego wytrzymać. Czy to niespełniona miłość rozbudziła tkwiące w nim mechanizmy autodestrukcyjne czy może utrata kontroli nad swoim życiem? Może warto wziąć sobie cenne rady do serca i postępować zgodnie z wskazówkami autora, który nawołuje nas abyśmy dbali i szanowali siebie a przede wszystkim położyli duży nacisk na swój rozwój gdyż to może przyczynić się do pogłębiania naszej wiedzy i poznania tych najgłębszych zakamarków podświadomości. Należy więc odpowiedzieć sobie na pytanie: czy jesteśmy w stanie stawić czoło wszelkim przeciwnościom losu i iść z podniesioną głową przez całe swoje życie, całkowicie eliminując nawet te najmniejsze pierwiastki pociągu do śmierci? Rezygnacja z życia to najgorszy wybór z możliwych bo nie zdajemy sobie sprawy jak piękne potrafi być życie gdy tylko się choć trochę postaramy.

Informacje dodatkowe o Anatomia zła. Rzecz o mentalności śmierci:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Psychoskok