Zmarli mówią.
Uważnemu słuchaczowi opowiedzą o sobie wszystko: skąd pochodzą, jak żyli, jak umarli. I kto ich zabił.
Specjaliści kryminalistyki i medycyny sądowej dzięki postępowi nauki potrafią wykorzystać modelowanie komputerowe, mikroskopijny rozbryzg krwi czy rzęsę, aby odszyfrować okoliczności zbrodni i wytypować sprawcę.
.W jaki sposób larwy zebrane ze zwłok mogą pomóc w śledztwie?
.Czy pojedyncza komórka wystarczy do skazania zabójcy?
.I czy można w ogóle ufać dowodom kryminalistycznym, skoro eksperci wydają sprzeczne opinie?
Val McDermid - autorka niemal trzydziestu kryminałów i thrillerów, które sprzedały się w milionach egzemplarzy na całym świecie - opisuje tym razem realne zbrodnie: makabryczne morderstwa, napaści na tle seksualnym i tajemnicze zaginięcia. Ujawnia sekrety kryminalistyki od jej początków poprzez sprawę Kuby Rozpruwacza po zamachy terrorystyczne Al-Kaidy.
Nowa odsłona bestsellera, który wciąga jak najlepszy kryminał lub truecrime'owy podcast!
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-09-25
Kategoria: Popularnonaukowe
Dla policyjnych techników nie istnieje zbrodnia doskonała. Val McDermid, uwielbiana przez fanów pisarka, postanowiła sprawdzić, jak prawda...
W Szkocji zaczęły bez śladu znikać młode dziewczęta. Wszyscy uważają, że to nastoletnie uciekinierki, które ciągnie do wielkich miast i neonów… Wyjaśnieniem...
Przeczytane:2024-11-06, Ocena: 5, Przeczytałem,
Nowe wydanie książki, która dla wielu była i pewnie nadal jest Świętym Graalem, ponieważ pokazuje kryminalistykę od kuchni i dopuszcza w rejony, które nie były dostępne dla mas.
Autorka wszystkie skomplikowane techniki kryminalistyczne pokazała mi ten świat w sposób przystępny, a jednak dający mnóstwo satysfakcji z pozyskiwanej wiedzy. McDermid pokazała mi historię i rozwój kryminalistyki i to w oparciu o rzeczywiste sprawy kryminalne co naturalnie dodało książce smaczku. Ukazywanie rozwoju analiz śladów krwi, badań genetycznych, czy daktyloskopii na podstawie konkretnych przykładów sprawiało, że dla mnie ogrom wiedzy był zdecydowanie łatwiejszy do przyjęcia.
Muszę docenić, pisarkę za to, że nie siliła się na trudny fachowy język, a wybrała drogę jasnego i obrazowego przekazywania mi faktów. W moich oczach ,,anatomia zbrodni" poprzez swoją narrację oddaje nieco hołd i szacunek dla trudnej i często niedocenionej pracy kryminalistów, którzy jak wiadomo, nigdy nie są pierwszą linią frontu do zbierania laurów za zasługi.
Pomimo tego, że książka obfituje w wiele szczegółów i porusza tematu w sposób zniuansowany, to nie dała mi chwili na nudę, a liczne szczegóły tylko jeszcze bardziej przyciągały moją uwagę niczym magnes. Ciekawym zabiegiem były też pytania od autorki i jej rozważania typu ,,czy warto" i ,,dlaczego", bo niektóre badania noszą za sobą wątpliwości natury etyczno moralnej,
Dla mnie jako fanki i czytelniczki rozkochanej w mrocznym świecie kryminałów i thrillerów ta pozycja jest obowiązkowa i każdemu gorąco polecam zapoznanie się z tą publikacją, a gwarantuje, że będziecie kryminały postrzegać już zdecydowanie inaczej (zdecydowanie lepiej).
Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem Znak Koncept