American Vertigo. Podróż przez Amerykę śladami Tocqueville'a

American Vertigo, książka wydana w roku 2006 w USA i we Francji, która wywołała transatlantycką debatę na temat przyszłości Ameryki, zdaje sprawę z trwającej niemal rok podróży autora przez Stany Zjednoczone. Lévy przemierzył 20 000 kilometrów – z Północy na Południe; od Atlantyku do Pacyfiku; od więzienia Rikers Island do słodkiego Savannah; od arabskiego miasteczka nieopodal Detroit do żydowskich społeczności Brooklynu; od Nowego Orleanu przed i po Katrinie aż do pustyń Arizony; od ubogich przedmieść Los Angeles po Guantanamo i gigantyczne nowe kościoły ewangelickie… W podróży spotkał m.in. starego białego południowca-antyrasistę i córkę górnika z Wisconsin, miliardera-filantropa i Normana Mailera, Woody’ego Allena, Hillary Clinton, Sharon Stone, indiańskiego kucharza-antysemitę, prostytutkę z Nevady, i wiele, wiele innych niecodziennych postaci – całą komedię ludzką społeczeństwa oddanego daremnej modlitwie i coraz bardziej otwierającego się na mesjanizm. Równolegle Lévy prowadzi refleksję na temat francuskiego i amerykańskiego modelu republikanizmu; natury budzącego szacunek amerykańskiego patriotyzmu; form, jakie przybiera tyrania większości i mniejszości, oraz ich związków z religią, polityką i ideologią. American Vertigo to dojrzała refleksja filozofa połączona z okiem i piórem powieściopisarza. Bernard-Henri Lévy (ur. 1948 w Béni-Saf w Algierii) – filozof, pisarz i reżyser francuski. W l. 70. XX wieku wraz z André Glucksmannem tworzył ruch Nowej Filozofii. Po ukończeniu École Normale Supérieure wyjechał z Francji, by przez dwa lata śledzić z bliska konflikt w Bangladeszu – plonem tych obserwacji jest jego pierwsza książka, Bangla-Desh. Nationalisme dans la révolution (1973). Następne publikacje przyniosły mu sławę i reputację „pisarza kontrowersyjnego” – m.in. La barbarie à visage humain (1977), gdzie przeprowadza krytykę komunistycznego totalitaryzmu, oraz Idéologie française (1981) z mocną tezą o związkach Republiki Francuskiej i faszyzmu. Patroni medialni: Polityka, Forum, Interia.pl

Informacje dodatkowe o American Vertigo. Podróż przez Amerykę śladami Tocqueville'a:

Wydawnictwo: Sic!
Data wydania: b.d