Burzliwa miłość w malowniczej scenerii Teksasu i Meksyku. Amelia Howard z przerażeniem obserwuje wysiłki ojca, który za wszelką cenę próbuje doprowadzić do jej małżeństwa z Alanem Culhaneem, młodszym synem jednej z najbardziej szacownych rodzin zachodniego Teksasu. Dziewczyna być może uległaby - jak zawsze - woli despotycznego i brutalnego ojca, gdyby nie jeden drobiazg: bardzo lubi Alana, ale kocha, niestety, jego starszego brata Kinga. Cyniczny King, przystojny i porywczy, owszem, zamierza się ożenić, ale z pewnością nie z taką potulną i głupią gęsią jak Amelia, nawet jeśli jego ciało reaguje na bliskość tej dziewczyny w przedziwny i niebezpieczny sposób. Wszystko zależy od tego, czy Amelii uda się uniknąć niechcianego małżeństwa i czy King odkryje, że pod maską uległości, którą dziewczyna narzuciła sobie z braku wyboru, kryje się inteligentna, dowcipna i wykształcona dziewczyna.
[Da Capo, 1994]
Informacje dodatkowe o Amelia:
Data wydania: 1994 (data przybliżona)
9788386133130
Przeczytane:2017-08-10, Ocena: 4, Przeczytałam, 12 książek na 2017 rok,
Książka z gatunku romansow, ale nie ma tu typowo romantycznych uniesień, gładkie słówka zastąpiono sporą dawką przemocy. Główna "para" bardzo się z sobą droczy, udając że się nienawidzą. Omal nie dochodzi do tragedii.