Niezwykłe kobiety w izraelskich tajnych służbach.
Działalność lohemet, funkcjonariuszek operacyjnych Mosadu, przez wiele lat była utajniona. Mimo że wiele z nich miało niebywałe dokonania, były przedstawiane co najwyżej jako tło dla swych kolegów. W końcu jednak rząd Izraela zezwolił na publikowanie informacji na ich temat. Michael Bar-Zohar i Nissim Mishal opisali w Amazonkach Mosadu burzliwe życie, miłości i niebezpieczne misje tych kobiet. Tocząc szarpiącą nerwy tajną wojnę, musiały się mierzyć z samotnością i niechętnymi postawami kolegów, rezygnować z marzeń o małżeństwie i dzieciach, a mimo to znakomicie wykonywały swoje zadania. W kolejnych rozdziałach autorzy opisują ich zapierające dech wyczyny. Od Jolande, która wręcz szturmem wdarła się na dwór króla Egiptu, do Diny, która stanęła na progu irańskiego Archiwum Jądrowego; od skazanej na powieszenie Szuli do Sigal, rekrutującej najlepszych muzułmańskich agentów; od Marcelle, która wyskoczyła z okna egipskiej katowni, do Jael, Isabel i Danielle, które nie wahały się wejść w paszczę lwa.
Fascynująca lektura.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2022-09-27
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Mossad Amazons
Autorzy bestselleru Mossad. Najważniejsze misje izraelskich tajnych służb tym razem rzucają światło na najbardziej brawurowe akcje izraelskich sił specjalnych...
Przeczytane:2022-10-17, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
,,Amazonki Mosadu. Niezwykłe kobiety w izraelskich tajnych służbach" to świetna lektura, pokazująca, że kobiety także są doskonałymi agentkami. Niektóre historie brzmiały jak rodem z filmu.
Poznajemy historie różnych amazonek, z różnych okresów, dotyczących najróżniejszych zadań. Pierwsze opowieści rozgrywały się tuż po II wojnie światowej, ostatnia w 2018 roku.
Brakowało mi trochę współcześniejszych opisów wydarzeń. Większość to były lata 50-80. Jednak taka specyfika, najnowszych akcji nie można jeszcze odtajnić, ale i tak chętniej poczytałabym o latach 90. albo dwutysięcznych.
Książka jest bardzo dobrze napisana. Wsiąka się w tą treść. Odnosi się wrażenie jakby to była fikcja, książki akcji. Nic bardziej mylnego. Niektóre misje były tak genialnie zaplanowane, że naprawdę budziły mój podziw w czasie lektury.
Zdecydowanie warto sięgnąć po ten tytuł. Mamy tu wiele niesamowitych i fascynujących postaci kobiecych, akcja lepsza jak w filmach szpiegowskich i filmach akcji, także mamy tu nakreślone tło historyczne różnych wydarzeń, a także informacje jak potoczyły się dalsze losy tych bohaterek, a także operacji.
To po prostu trzeba przeczytać.