Akacja

Tom 1 cyklu Trylogia Akacja

Zabójca wysłany z mroźnej Północy z samobójczą misją. Potężne imperium oblegane przez jego najstarszego wroga. Czworo królewskich dzieci na wygnaniu lub w niewoli, pragnących pomścić śmierć ojca.

Leodan Akaran, władca Znanego Świata, odziedziczył wielopokoleniowe pokój i dobrobyt, zdobyte przed wiekami przez jego przodków. Jest inteligentnym wdowcem, rządzącym imperium, które nazywa się Akacja, od nazwy jego ojczystej, idyllicznej wyspy. Uwielbia czwórkę swoich dzieci i ukrywa przed nimi mroczną rzeczywistość handlu narkotykami oraz ludzkim życiem, od którego zależy ich dobrobyt. Ma nadzieje na zakończenie tego handlu, lecz na przeszkodzie stoją potężne siły. A potem w sercu Akacji Leodanowi zadaje śmiertelny cios zabójca wysłany przez rasę Meinów, dawno temu wygnaną do skutej lodem twierdzy na zamarzniętej Północy, sami Meinowie zaś znienacka atakują w całym imperium. Na łożu śmierci Leodan wprowadza w życie plan, który ma pomóc jego dzieciom w ucieczce do kilku oddzielnych miejsc, gdzie czeka je różne przeznaczenie. Rozpoczynają one misję, mającą na celu pomszczenie śmierci ojca i odbudowanie akacjańskiego imperium - tym razem na bazie powszechnej wolności.

Informacje dodatkowe o Akacja:

Kup książkę Akacja

Akacja - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2014-02-07, 52 książki 2014,
Wiele lat temu Akacjanie podbili okoliczne kraje i stworzyli wielkie, silne imperium. Królestwo żądzone przez Leodana Akarana wydaje się szczęśliwe, a sam władca jawi się jako dobry i sprawiedliwy. I jeśli czytelnik nie zniechęci się słodkością początkowych stron, odkryje, jak bardzo mylne jest to wrażenie. Gdyby tylko Meinowie nie byli tak okrutni, byłaby to opowieść o podbitym plemieniu starającym się powalić złe imperium. Autor buduje niesamowity, złożony świat, i każdy mieszkający w nim lud traktuje z dużą uwagą. Postaci są barwne i dobrze oddane- potrafimy zrozumieć motywacje nie tylko królewskich dzieci, ale i 'tych złych', a nawet ich polubić. Ich losy są wciągające, i ciężko się oderwać od książki.
Avatar użytkownika - Azucena
Azucena