AJAX w mgnieniu oka

Opanuj technologię, która zrewolucjonizowała
sposób obsługi aplikacji internetowych

Poznaj podstawy tworzenia witryn WWW Stwórz aplikacje w technologii AJAX Wykorzystaj dane w formacie XML

AJAX, będący połączeniem JavaScriptu, języka XML i arkuszy stylów, to jedna z technologii, które wprowadziły ostatnio sporo zamieszania w środowisku projektantów witryn i aplikacji WWW. Jej zastosowanie zdecydowanie upraszcza i przyspiesza korzystanie z programów dostępnych przez przeglądarkę WWW. AJAX sprawia, że zawartość strony nie musi być przeładowywana po każdej akcji użytkownika. Witryna WWW przygotowana z wykorzystaniem technologii AJAX przypomina tradycyjną aplikację, komunikacja z serwerem nie przeszkadza w korzystaniu z niej, a dynamiczne zmiany elementów strony przebiegają znacznie szybciej.

Książka "AJAX w mgnieniu oka" to wprowadzenie do tematyki projektowania witryn i aplikacji WWW w technologii AJAX. Czytając ją, opanujesz podstawy stosowania AJAX-a we własnych projektach. Poznasz technologie przetwarzania danych ze stron WWW po stronie przeglądarki i serwera oraz dowiesz się, czym jest obiektowy model dokumentu. Nauczysz się korzystania z obiektów JavaScriptu, języka XML i protokołu SOAP. Stworzysz własne aplikacje w technologii AJAX i dowiesz się, jak unikać najczęściej popełnianych błędów. Podstawy języka HTML Zasada działania protokołu HTTP JavaScript i PHP Obiektowy model dokumentu (DOM) Struktura aplikacji AJAX Obiekty JavaScriptu Zwracanie danych w postaci tekstu i plików XML Technologia AHAH Usługi sieciowe i protokół SOAP Korzystanie z biblioteki Rico

Zacznij tworzyć nowoczesne witryny.

Informacje dodatkowe o AJAX w mgnieniu oka:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2007-01-09
Kategoria: Poradniki

Kup książkę AJAX w mgnieniu oka

AJAX w mgnieniu oka - opinie o książce

Szybki kurs JavaScript. Wprowadzenie do języka w 24 godziny. Wydanie VI
Phil Ballard0
Okładka ksiązki - Szybki kurs JavaScript. Wprowadzenie do języka w 24 godziny. Wydanie VI

JavaScript to rozwiązanie odpowiednie dla programistów będących na różnych poziomach zaawansowania. Jest świetny dla początkujących — osoby, które...