30 Dni Nocy, tom 2

Drugi i ostatni tom wydania zbiorczego obejmującego historie będące kontynuacją głośnego komiksu Steva'a Nielsa i Bena Templesmitha. Za ,,30 dni nocy - Powrót do Barrow" zostali oni nominowaniu do Nagrody Eisnera aż w trzech kategoriach.

W tomie drugim znalazły się ,,Opowieści krwiopijcy" zawierające dwie krótkie historie: ,,Juárez" Matta Fractiona oraz ,,Umarł Billy, umarł". ,,Eben i Stella" autorstwa Steve'a Nilesa i Justina Randalla przybliżające losy przeklętej pary. ,,Czerwony śnieg" Bena Templesmitha opisujący wypadki rozgrywające się w ZSRR podczas II wojny światowej. Wreszcie w narysowanym przez Billa Sienkiewicza ,,Poza Barrow" wracamy do miasta, w którym wszystko się zaczęło.

Do zbioru dołączono także remake głównej historii ,,30 dni nocy" autorstwa Steva'a Nilesa i polskiego rysownika Piotra Kowalskiego. Przenikliwe zimno, nieskończenie długa noc i wygłodniałe cienie. Nowa, na wskroś współczesna odsłona historii, która nadała nowe oblicze klasycznym opowieściom o wampirach.

Informacje dodatkowe o 30 Dni Nocy, tom 2:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2020-06-25, Ocena: 4, Przeczytałem,

550 STRON MROKU

Egmont powraca z drugim i docelowo ostatnim tomem serii „30 dni nocy”. Czy to już koniec klimatycznej opowieści o wampirach? Nie, seria liczy zdecydowanie więcej zeszytów, w tym ciepło przyjętej miniserię „The X-Files/30 Days of Night”, ale wszystko co najważniejsze znajdziecie w tym i poprzednim albumie. A chociaż nie jest wymagająca ani ambitna seria, miłośnicy wampirzych horrorów będą bardzo zadowoleni.

Co znajdziecie w tym tomie? W „Opowieściach krwiopijcy” poznacie losy zamienionego w wampira Billy’ego, którego porywa ogarnięty obsesją na punkcie wampirów naukowiec, a także śledztwo w sprawie zniknięcia czterystu dziewcząt z Juarez. W miniserii „Eben i Stella” natomiast dowiadujemy się, co działo się z tymi bohaterami między „Mrocznymi dniami”, a „Powrotem do Barrow”.
Potem na czytelników czeka „Czerwony śnieg”, gdzie przenosimy się do czasów drugiej wojny światowej by obserwować wydarzenia, jakie rozegrały się wówczas w Związku Radzickim. Z kolei w „Poza Barrow” przekonujemy się, jak radzą sobie mieszkańcy okolicy przeklętego miasta. Bo Barrow co prawda znalazło już sposoby radzenia sobie z wampirami, ale co z sąsiadami? Tom wieńczy na nowo opowiedziana wersja „30 dni nocy”.

Lubię pisać. Na dobry początek
Okładka ksiązki - Lubię pisać. Na dobry początek

Z tą serią dzieci pokochają język polski! Zeszyty ćwiczeń przedstawiają zasady ortograficzne i gramatyczne w atrakcyjny i łatwy do zapamiętania sposób...

Gdańsk (Slow travel)
Okładka ksiązki - Gdańsk (Slow travel)

Zwolnij, żeby zobaczyć Gdańsk Subiektywny przewodnik w zwolnionym tempie po ważnych i mniej znanych atrakcjach Gdańska, Sopotu i Gdyni. W Trójmieście...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk