,,24 godziny w..." to seria komiksów popularnonaukowych, która zabierze czytelnika do niesamowitych i fascynujących miejsc! To nie tylko interesujące historie, ale również bogaty zbiór faktów i ciekawostek. Komiksy w atrakcyjnej i przystępnej formie przybliżą dzieciom życie astronautów na stacji kosmicznej czy pracę badaczy w lesie tropikalnym. Świetne ilustracje i ciekawe tematy sprawią, że seria zachwyci każdego czytelnika!
Wraz z bliźniętami Ellie i Dannym wyrusz do serca tropikalnego lasu na Borneo. Dowiedz się, jak sadząc drzewa pomóc zagrożonym gatunkom i dlaczego żuki gnojarze dbają o dobrostan dżungli, a potem stań oko w oko z jednym z najrzadszych kotów świata.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2022-11-09
Kategoria: Komiksy
„24 godziny w…” to seria komiksów popularnonaukowych, która zabiera czytelnika do niesamowitych i fascynujących miejsc.
Cam, nowy student, dociera do ośrodka badawczego. Bliźnięta, Ellie i Danny , zapoznają go z pracującymi tam naukowcami, oprowadzają go po nim i po tropikalnym lesie deszczowym na Bornego.
Co to jest bioróżnorodność? Co należy zabrać na wyprawę do dżungli? Czym są sieci ornitologiczne? Na te i dużo innych pytań czytelnik znajdzie odpowiedzi w tej książce.
Ponad to zapozna się z dziennikiem terenowym i monitoringiem ptaków Ellie i Danny’ego oraz przewodnikiem Ellie. Dowie się m.in., dlaczego żuki gnojarze dbają o dobrostan dżungli oraz jak przygotować pułapkę na ćmy. Stanie oko w oko z jednym z najrzadszych kotów świata i stadem słoni oraz będzie mógł przekonać się jak mimoza wstydliwa reaguje na dotyk.
Nie znam nikogo, kto nie lubi komiksu. A w ten wpleciono bogaty zbiór faktów i ciekawostek związanych z tropikalnym, lasem deszczowym. Ta forma w przystępny sposób przybliża dzieciom to miejsce. Czytelnik przekona się, że życie w lesie nie zna pory dnia. Na każdym kroku można spotkać interesujące rośliny i zwierzęta oraz przekonać się, że na ziemi istnieją gatunki do tej pory niesklasyfikowane.
Cienka książeczka, a gwarantuję Wam, że zawiera mnóstwo informacji i pięknych ilustracji. Nawet ja, nastolatka, dowiedziałam się z niej czegoś nowego.
Jeśli szukacie prezentu pod choinkę 🌲, to jest to idealna propozycja.
Polecam ją każdemu dziecku, które jest ciekawe świata i przyrody.
Przenieś się prawie 20 000 lat w przeszłość i spędź cały dzień w epoce kamienia. Twoją przewodniczką będzie Auri, młoda mieszkanka jaskini. Nauczysz się...
Przeczytane:2022-11-11, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022,
Książka w formie komiksu, w którym Ellie i Danny zabiorą nas w niesamowitą podróż po dżungli. Wraz z bliźniakami przeżyjemy niesamowitą przygody, poznamy różnorodne zwierzęta, dowiemy się ciekawostek i faktów.
To zdecydowanie książka, od której naprawdę ciężko się oderwać. Nietypowa forma komiksu popularnonaukowego zdecydowanie uatrakcyjnia zdobywanie wiedzy.
Komiks jest bardzo bogaty w informacje. Po jego przeczytaniu nasza wiedza odnośnie do dżungli, zwyczajów tam panujących, zwierząt ją zamieszkujących, roślin, które tam znajdziemy, znacząco się powiększa.
Głównymi bohaterami są bliźniaki mieszkające w ośrodku badawczym, w którym pracuje ich mama. Są postaciami ciekawymi, dającymi się lubić, a przy tym dość realistycznymi, co sprawia, że można się z nimi utożsamiać.
Wizualnie komiks jest świetny. Ilustracje przyciągają wzrok i zachęcają do sięgania po niego.
„24 godziny w dżungli” to nauka i zabawa w jednym. Komiks jest bardzo bogaty w wiedzę, a przy tym ciekawy i wciągający. Z wielką przyjemnością polecam.
Recenzja komiksu również na moim blogu -Mama, żona - KOBIETA