"125 baśni do opowiadania dzieciom" Władysława Kopalińskiego to zbiór baśni różnych państw europejskich i azjatyckich, powstałych od czasów starożytnych aż do współczesności. Jakie były kryteria wyboru? Kopaliński pisze we wstępie, że starał się wybrać baśnie niosące interesujący przekaz myślowy oraz te, które powinny być składnikiem schedy kulturowej dziecka. Chciał je też przystosować do wrażliwości i oczekiwań odbiorcy w XXI wieku. Stąd większość opowieści podanych jest w formie skróconej, zwięzłej i pozbawionej opisów przyrody i uczuć. Są to po prostu streszczenia, bajki epoki teledysków. Niestety odarło to wiele opowieści z magii. Groteskowe wręcz jest pomieszanie w niektórych przypadkach elementów magii i współczesnej rzeczywistości. Pamiętacie baśń o kwiecie paproci, gdzie kwiat dawał wszystkiego pod dostatkiem, ale nie wolno się z nikim podzielić? Zobaczmy, jak zakończenie wygląda w wersji Kopalińskiego. Gdy kierowany wyrzutami sumienia chłopiec wraca do swej chatki, dowiaduje się, że ojciec ma 400 dukatów długu i jak nie zdobędzie tych pieniędzy w krótkim czasie, to do drzwi zapuka komornik! Nieszczęśnik nawet zagrał na loterii...
Przyznam się, że lektura mocno mnie rozczarowała. Pierwszy zarzut dotyczy samej formy. Baśnie są ułożone w kolejności alfabetycznej tytułów! Nie ma więc żadnego uporządkowania pod względem czasu i miejsca powstania. Panuje całkowity chaos.
Kolejna kwestia: wiele baśni jest pełnych przemocy, którą nie da się usprawiedliwić walką dobra ze złem. Bohaterowie są ćwiartowani, siekani szablami, topieni w worku - to tylko kilka przykładów uśmiercania. Czy to są naprawdę baśnie do czytania dzieciom? Jacy dorośli z nich wyrosną po karmieniu takimi scenami?!
Można w książce znaleźć także pewne pozytywy. Po pierwsze, niektóre baśnie mimo skrótowości potrafią wzruszyć. Po drugie, mamy okazję poznania sposobu myślenia ludzi żyjących w różnych kulturach. Jednak całość jest rozczarowaniem. Po autorze tej klasy można było się spodziewać czegoś lepszego.
Informacje dodatkowe o 125 baśni do opowiadania dzieciom:
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Rytm