Najwiêkszy skandal towarzyski w Krakowie prze³omu wieków: ogólnie znane i szanowane nazwiska na teatralnym afiszu! Znana pisarka, ekscentryczni poeci, a nawet panny na wydaniu - bohaterami dramatu. A po¶ród nich - historyczne, mitologiczne i fantastyczne postaci, które na jedn± noc zstêpuj± z p³ócien, ksi±g i zbiorowej wyobra¼ni, by wype³niæ roztañczon± cha³upê. Weselne Polaków rozmowy, wpisane w rytm tañca, w jednym zdaniu, w dwóch s³owach, miêdzy ironi± a tragizmem. Przenikliwa weryfikacja romantycznych mitów: solidarno¶ci narodowej, gotowo¶ci do czynu, po¶wiêcenia Sprawie. Bez z³udzeñ.
Wydawnictwo: Greg
Data wydania: 2006-02-01
Kategoria: Literatura piêkna
Jêzyk orygina³u: Polski
Ilustracje:Jolanta Adamus Ludwikowska
Wyspiañski odp³yn±³. Wiem, ¿e symbole narodowe itd, ale nie wiadomo o co mu chodzi. Czyta siê okropnie, ale to lektura szkolna. Pierwszy akt to jaki¶ absurd, nic siê nie dzieje. Pó¼niej robi siê jeszcze dziwniej i dziwniej. Duchy, zjawy i to wcale nie straszne ani krwio¿ercze, tylko opowiadaj±ce be³kot pe³em metafor
Bardzo wci±gaj±ca, ca³y czas siê rozkrêca. Jednak niektóre sytuacje s± jak dla mnie nie zrozumile. W zrozumieniu historii pomog³a mi Poltka o Weselu ? Polecam
Pierwszy akt dla mnie by³ troche niezrozumia³y z powodu braku ci±gu wydarzeñ lecz pó¼niej zacze³am go rozumieæ. Ksi±¿ka nawet fajna, tylko trzeba zrozumieæ o co w niej chodzi co na pocz±tku nie do wszystkich jest ³atwe.
Trzy dramaty o powstaniu listopadowym. Akcja Warszawianki rozgrywa siê w czasie bitwy pod Grochowem, w dworku, w którym mie¶ci siê sztab genera³a Ch³opickiego...
Przeczytane:2017-04-08, Ocena: 3, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2017,,