Wesele

Ocena: 3.7 (54 g³osów)
Inne wydania:

Najwiêkszy skandal towarzyski w Krakowie prze³omu wieków: ogólnie znane i szanowane nazwiska na teatralnym afiszu! Znana pisarka, ekscentryczni poeci, a nawet panny na wydaniu - bohaterami dramatu. A po¶ród nich - historyczne, mitologiczne i fantastyczne postaci, które na jedn± noc zstêpuj± z p³ócien, ksi±g i zbiorowej wyobra¼ni, by wype³niæ roztañczon± cha³upê. Weselne Polaków rozmowy, wpisane w rytm tañca, w jednym zdaniu, w dwóch s³owach, miêdzy ironi± a tragizmem. Przenikliwa weryfikacja romantycznych mitów: solidarno¶ci narodowej, gotowo¶ci do czynu, po¶wiêcenia Sprawie. Bez z³udzeñ.

Informacje dodatkowe o Wesele:

Ilustracje:Jolanta Adamus Ludwikowska

wiêcej

Kup ksi±¿kê Wesele

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Wesele - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - magi18
magi18
Przeczytane:2017-04-08, Ocena: 3, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2017,,
S± ksi±¿ki, po których ciê¿ko cokolwiek powiedzieæ. Do takich ja zaliczam "Wesele", które czyta siê szybko, ale te¿ szybko siê o nim zapomina. T± ksi±¿kê przeczyta³am w ci±gu jednego dnia... nieca³ego dnia... kilku godzin. Czyta³o siê j± naprawdê spoko. Ale niestety po przeczytaniu mia³am problem, bo choæ tre¶æ przeczyta³am, to niewiele zapamiêta³am. Dlatego te¿, aby ksi±¿ka na d³u¿ej pozosta³a w mojej pamiêci, powinnam chyba przeczytaæ j± kilka razy. Jednak jest to ksi±¿ka, któr± znaæ warto. Wiele tre¶ci, zdañ wypowiadanych przez bohaterów jest wci±¿ aktualna i chyba nigdy nie straci na warto¶ci. "Wesele" Wyspiañskiego jest ksi±¿k± na pewno ponadczasow±, byæ mo¿e jest te¿ wybitn±, jednak ³atwo o niej zapomnieæ, co jest jej najwiêkszym minusem. Choæ ma kilka fragmentów, które sobie zapamiêta³am. Chyba ka¿dy z nas zna cytat "Mia³e¶ chamie z³oty róg, osta³ ci siê ino sznur" i wie, z jakiej ksi±¿ki on pochodzi³. Zna³am go ju¿ wcze¶niej. Czasem nawet wykorzystuje siê go podczas ró¿nych sztuk (pamiêtam nawet kabaret, który do tego nawi±za³). By¶ mo¿e dlatego, ¿e ju¿ ten cytat zna³am, to i teraz go pamiêtam. Jednak ma on w sobie jak±¶ magiê, przes³anie. Za to fragment "A to Polska w³a¶nie" wcze¶niej nie kojarzy³am. A jednak, gdy na jego trafi³am w dramacie, pozosta³ w mojej pamiêci. Teraz jak my¶lê o "Weselu" Wyspiañskiego, to mam w g³owie "a to Polska w³a¶nie". To zdanie wydaje mi siê my¶l± przewodni± tego dramatu... zdaniem, które wszystko wyja¶nia. I szczerze... to zdanie jest wci±¿ aktualne... jak wiele innych zdañ w dramacie. Chyba to jest piêkne w tej ksi±¿ce, ¿e wiele wypowiedzi nie straci³o na warto¶ci przez te lata. Wiele z nich pasowa³o do czasów rozgrywaj±cych siê w sztuce jak i pasuje do obecnych wydarzeñ. Wiele wypowiedzi nabra³o te¿ ca³kiem innego, nowego znaczenia. Co¶ niezwyk³ego jakby siê nad tym d³u¿ej zastanowiæ. Forma ksi±¿ki mi naprawdê pasowa³a. Lubiê sztuki, podzia³ ról. Czytaj±c takie dzie³a mam przed sob± (w wyobra¼ni oczywi¶cie) scenê, w której rozgrywa siê ca³a sztuka, ca³y ten dramat. To co¶ piêknego... jakby teatr w ksi±¿ce, teatr w g³owie. Nie mam ulubionych bohaterów. Ka¿dy z nich co¶ ze sob± przyniós³. Na pewno nie zapomnê gospodarza czy poety. Ani postaci fantastycznych: chocho³a czy widmo. Uwielbiam, gdy w ksi±¿ka mo¿na znale¼æ elementy z fantastyki, które co¶ ukazuj±, co¶ wa¿nego dla fabu³y, ale te¿ dla czytelnika. Ksi±¿kê polecam poznaæ, odkryæ j± na nowo. W szkole wydaje siê ona nudna, niezbyt ciekawa. Za to, gdy siêgniemy do niej po kilku latach, odkryjemy, ¿e ma wspania³± warto¶æ i jest przyjemna. Warto j± przeczytaæ ponownie, gdy ju¿ nie musimy jej omawiaæ na lekcji. Mo¿emy wówczas odkryæ przyjemno¶æ z jej czytania. Tak jak ja to zrobi³am dzisiaj. :)
Avatar u¿ytkownika - kozunia97
kozunia97
Przeczytane:2016-04-05,
Utwór nie przypad³ mi do gustu. Historia sama w sobie mo¿e i jest ciekawa, jednak mnie chyba przyt³oczy³ jêzyk, przez którego ciê¿ko¶æ zupe³nie nie mog³am przebrn±æ.
Avatar u¿ytkownika - literatela
literatela
Przeczytane:2015-04-03, Przeczyta³am,
Ksi±¿kê czyta³am dwukrotnie. Za pierwszym razem w drugiej klasie liceum- mêczy³am siê bardzo, denerwowa³y mnie krótkie sceny, jêzyk i w ogóle wszystko. Po raz drugi przeczyta³am rok pó¼niej przed matur± "na przypomnienie" i nie wiem jak to siê sta³o, ale nie tylko doceni³am ten dramat, lecz równie¿ uzna³am Wyspiañskiego za geniusza. Bo "Wesele" jest arcydzie³em. Wyspiañski idealnie pokaza³ Polaków i ich cechy na przyk³adzie Gospodarza, który wys³uguje siê m³odym ch³opakiem w sprawach najwy¿szej wagi, ró¿nice miêdzy ludno¶ci± wiejsk±, a mieszczañsk±, t± niezgodê w narodzie oraz ch³opomaniê- p³ytk± i bezmy¶ln± na przyk³adzie Pana M³odego. Dodatkowo mistrzowskie wprowadzenie zjaw, które za pomoc± symboli ukazuj± nam najwa¿niejsze warto¶ci, jednak ju¿ zatracone. Co wiêcej, "Wesele" nie jest arcydzie³em tylko przez pokazane w tym utworze warto¶ci i tre¶æ, lecz tak¿e forma zas³uguje na oklaski. Tak dok³adnie opisane sceny, postaci, które siê ci±gle zmieniaj±- nic tylko i¶æ do teatru i wystawiaæ "Wesele" na scenie. I jêzyk! Nie do¶æ, ¿e Wyspiañski rozró¿ni³ mieszczañstwo od ch³opstwa strojem, zachowaniem, to ponadto rozró¿ni³ ich jêzykiem. Piêkny polski dramat, który warto przeczytaæ. ___________________________ zapraszam do przeczytania moich innych recenzji i do dyskusji: www.literatela.wordpress.com
Avatar u¿ytkownika - Barso
Barso
Przeczytane:2015-01-05, Ocena: 4, Przeczyta³am, Mam, 26 ksi±¿ek 2015,
Wybitny i niebanalny dramat - trzeba poznaæ biografiê Wyspiañskiego, ¿eby go zrozumieæ. Doskonale ukazuje ludzk± naturê, bardzo du¿o symbolizmu. Szybko siê czyta, dobre têpo akcji. Trzeba oddaæ siê ksi±¿ce, ¿eby nie wypa¶æ z rytmu czytania i nie zgubiæ w±tku. Wesele trzeba i warto przeczytaæ. Jest humor, mi³o¶æ i groza! Lektura dla mi³o¶nika M³odej Polski i dramatów.
Avatar u¿ytkownika - LenaVenator
LenaVenator
Przeczytane:2014-12-23, Ocena: 2, Przeczyta³am, 26 ksi±¿ek 2014,
Jako wielbicielka wszelkiego rodzaju dramatów, musia³am oczywi¶cie w pewnym czasie chwyciæ dzie³o Stanis³awa Wyspiañskiego. Niestety, rozczarowa³am siê... Utwór nie wci±gn±³ mnie i z trudem przewraca³am kolejne kartki ksi±¿ki. Zdecydowanie bardziej wolê podziwiaæ dzie³a malarskie Wyspiañskiego, ni¿ czytaæ jego utwory.
Avatar u¿ytkownika - kobra18
kobra18
Przeczytane:2014-05-26, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2013,
Na pocz±tku my¶la³am, ¿e bêdzie tragedia, ale po przeczytaniu ca³o¶ci stwierdzam, ¿e: mo¿e byæ. Bohaterowie s± na tyle wyra¼ni, ¿e ³atwo ich rozró¿niæ, a zjawy dodaj± smaczku ca³o¶ci. Trudne do zinterpretowania zakoñczenie, ale lubiê wyzwania :P
Avatar u¿ytkownika - kami00000
kami00000
Przeczytane:2013-11-29, Ocena: 4, Przeczyta³am, Mam, 52 ksi±¿ki 2013,
Fajne! Fajne! Fajne! .... Duchy, zjawy i ukryte pragnienia go¶ci. W dodatku mieszanka kulturowa. Inteligenci i ch³opi w zwariowanej historii o ludzkich s³abo¶ciach. Ksi±¿kê czyta siê maksymalnie przez godzinê. Osobi¶cie zawsze chêtnie bêdê do niej wracaæ.
Nie lubiê liryki, nie lubiê dziwnej symboliki, nie lubiê ksi±¿ek zapowiadaj±cych siê na zupe³nie inn± tematykê, ni¿ ta któr± prezentuj±. Z jednej strony jest Kordian, który bardzo mi siê podoba³ a te¿ wyra¿a³ po drodze têsknotê za krajem, z drugiej wesele, które po mnie sp³ynê³o...
Avatar u¿ytkownika - aggi
aggi
Przeczytane:2013-04-12, Ocena: 3, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2013,
Jako¶ "Wesele" Wyspiañskiego szczerze powiedziawszy mnie nie porwa³o. Przeczyta³am, nie ¿a³ujê ale wracaæ do tej lektury w najbli¿szym czasie nie zamierzam.
Avatar u¿ytkownika - varginnes
varginnes
Przeczytane:2013-09-15, Ocena: 5, Przeczyta³am, czytam regularnie w 2013 roku,
Ksi±¿ka przeczytana z racji, ¿e lektura szkolna, ale mam po niej bardzo pozytywne odczucia. bardzo szybko poch³oniêta przeze mnie. Chocia¿ zawiera wiele symboli, które trzeba umieæ odczytaæ. Wyspiañski bardzo fajnie steruje nastrojem panuj±cym w dramacie. Opinia o Polakach w nim zawarta jest ci±gle aktualna. Moim zdaniem ka¿dy powinien przezytaæ to dzie³o polskiej literatury.
Avatar u¿ytkownika - white_swan
white_swan
Przeczytane:2013-03-22, Ocena: 2, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki - 2013,
Mo¿e to dlatego, ¿e czyta³am tê ksi±¿kê na szybko, z zamykaj±cymi siê wieczorem oczyma lub nie do koñca rozbudzona w autobusie do szko³y, ale nie zachwyci³a mnie ta lektura. Pierwszy akt by³ w miarê ciekawy, krótkie, do¶æ dynamicznie zmieniaj±ce siê sceny budzi³y jeszcze moj± ciekawo¶æ, lecz gdy zaczê³y pojawiaæ siê zjawy, po prostu wymiêk³am i wszystko zaczê³o mi siê mieszaæ. Nie potrafiê do koñca powiedzieæ o czym by³a ta lektura - chyba za du¿o symbolizmu jak na moj± g³owê. Co¶ czujê, ¿e w tym wypadku bez opracowania siê nie obêdzie.
Avatar u¿ytkownika - ewagorna
ewagorna
Przeczytane:2024-02-06, Ocena: 1, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2024, 26 ksi±¿ek 2024,

Wyspiañski odp³yn±³. Wiem, ¿e symbole narodowe itd, ale nie wiadomo o co mu chodzi. Czyta siê okropnie, ale to lektura szkolna. Pierwszy akt to jaki¶ absurd, nic siê nie dzieje. Pó¼niej robi siê jeszcze dziwniej i dziwniej. Duchy, zjawy i to wcale nie straszne ani krwio¿ercze, tylko opowiadaj±ce be³kot pe³em metafor

Avatar u¿ytkownika - Palisiaka
Palisiaka
Przeczytane:2021-03-18, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2021,

Bardzo wci±gaj±ca, ca³y czas siê rozkrêca. Jednak niektóre sytuacje s± jak dla mnie nie zrozumile. W zrozumieniu historii pomog³a mi Poltka o Weselu ? Polecam

Avatar u¿ytkownika - sylagas
sylagas
Przeczytane:2020-03-15, Ocena: 4, Przeczyta³am,

Pierwszy akt dla mnie by³ troche niezrozumia³y z powodu braku ci±gu wydarzeñ lecz pó¼niej zacze³am  go rozumieæ. Ksi±¿ka nawet fajna, tylko trzeba zrozumieæ o co w niej chodzi co na pocz±tku nie do wszystkich jest ³atwe.

Inne ksi±¿ki autora
Warszawianka. Lelewel. Noc listopadowa
Stanis³aw Wyspiañski0
Ok³adka ksi±zki - Warszawianka. Lelewel. Noc listopadowa

Trzy dramaty o powstaniu listopadowym. Akcja Warszawianki rozgrywa siê w czasie bitwy pod Grochowem, w dworku, w którym mie¶ci siê sztab genera³a Ch³opickiego...

Warszawianka
Stanis³aw Wyspiañski0
Ok³adka ksi±zki - Warszawianka

Warszawianka...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Srebrny ³añcuszek