"Miasteczko Pogodna, które Bogusia pokochała od pierwszego wejrzenia, stało ciche i spokojne w promieniach przedpołudniowego słońca. Zegar na ratuszowej wieży wybijał kolejne kwadranse, kasztanowce w parku szumiały na wietrze od morza, a światło w kroplach fontanny tworzyło tęcze, którymi powinny zachwycać się maluchy. Zwykle o tej porze było ich w parku pełno. Nie dziś jednak. Bo chociaż tutaj, na rynku, panował leniwy letni spokój, parę przecznic dalej rozgrywał się dramat..."
Sklepik z Niespodzianką to wciąż miejsce spotkań kręgu zaprzyjaźnionych kobiet: uroczej właścicielki Sklepiku – Bogusi, pięknej i humorzastej tap madl – Konstancji, energicznej femme fatale – Adeli, zagubionej pani weterynarz – Lidki, dobrej duszy miasteczka – Stasi. Jednak w małej nadmorskiej miejscowości nastał czas zmian. Lidka była uroczą, kochającą życie kobietą. Była. Niespełnione marzenie o dziecku, własnym, ukochanym maleństwie, zmienia wszystko. Z lekarki weterynarii, którą w Pogodnej lubiano i szanowano, ze wspaniałej przyjaciółki, na którą Bogusia, Adela i Stasia mogły liczyć, Lidka przeistacza się w godną pożałowania istotę, raniącą najbliższych. Co jeszcze poświęci, by zostać matką? Niespodziewane trudności pojawiają się także w życiu Bogusi i Adeli. Czy kobiety odnajdą w końcu szczęście i spokój? Czy los się do nich uśmiechnie?
Oprócz barwnych losów mieszkańców Pogodnej autorka gwarantuje wzruszenia, emocje, miłość i nienawiść. Poszukiwanie własnej drogi i własnego miejsca w życiu. Problemy zwyczajne i niezwyczajne. Małe radości i smutki...
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2013-02-20
Przychodzi taki moment że prawie u każdej kobiety budzi się instynkt macierzyński i wtedy decyduje się na dziecko, mija kilka miesięcy i mały niemowlak pojawia się na świecie ale co jeśli mijają lata a jego nie ma?
Lidka nie miała łatwego dzieciństwa, była niekochanym dzieckiem więc gdy tylko wyprowadziła się z domu zapragnęła dziecka które kochała by bezgranicznie, chciała przelać na niego wszystkie te uczucia których ona nie zaznała od własnej matki. W każdym mężczyźnie widziała potencjalnego ojca swojego upragnionego dziecka, niestety zaślepiło ją to tak że wyszła za mąż za Malinowskiego, mężczyznę który nie był jej wart.
Po wielu latach starań, wizyt u lekarza nastąpił moment w którym lekarz powiedział Lidce że nie ma szans na dziecko, to była dla niej najgorsza wiadomość, postanowiła wziąć szybki rozwód zostawiając mężowi wszystko samochód, dom oraz lecznice weterynaryjną. Niestety nie wpłynęło to dobrze na jej psychikę i pewnego dnia ukradła z wózka małego Kajtusia bo wydawało jej się że zaopiekuje się nim lepiej niż jego własna matka, niestety nie nacieszyła się nim długo ponieważ zaraz złapała ją policja i wylądowała w areszcie.
Oczywiście nie może być tak że piękna trylogia nie ma szczęśliwego zakończenia, Adela, Bogusia i Stasia to niezastąpione przyjaciółki i dzięki nim wszystko wyszło na prostą. Lidia wreszcie postanowiła być z mężczyzną z miłości a ta miłość sprawiła niezłe cuda, Stasia w podeszłym wieku wreszcie uwolniła się od znęcającego się nad nią syna i wzięła ślub z mężczyzną który był w niej zakochany od lat młodości, Adela poczuła się wreszcie pożądaną kobietą u boku swojego męża, a Bogusia nareszcie jest szczęśliwa i to nie u boku Wiktora.
Bardzo żałuję, że dopiero od niedawna zaczęłam pisać recenzję książek, gdyż do tej pory przeczytałam ich całą górę i niestety nie uwieczniłam tego. A książki Kasi Michalak zajmują specjalne miejsce w moim serduchu. Cała Seria Poczekajkowa była niesamowita. Podczas czytania wyobrażałam sobie te wszystkie niesamowite miejsca, o których autorka pisała. A Seria z Kokardką po prostu „wymiotła”. Na moim kulinarnym blogu pojawił się nawet przepis z książki o Bogusi.
Bogusię i Adelę przeczytałam już jakiś czas temu, teraz przyszedł czas na Lidkę. Według mnie to najlepsza, lecz niestety ostatnia część tej trylogii. To dalsze losy trzech przyjaciółek: Bogusi, Adeli i Lidki. Do ich grona zaliczamy jeszcze Stasię i Konstancję ( może Kasia by i o nich napisała dodatkowy tomik?... ).
Bogusia z utęsknieniem czeka na ukochanego, któremu nie spieszy się z powrotem z odległej Australii. Jej sklepik odnosi coraz większy sukces, ma stałych klientów, ciężko o wolny stolik, jednak właścicielka jest coraz smutniejsza, coraz bardziej zamknięta w sobie. Odwiedza dwór, zajmuje się ulubionym koniem, rozmawia z ojcem Wiktora. W trakcie jednej z przejażdżek konnych ulega wypadkowi. Odnajduje ją przystojny, młody lekarz, Oliwier. Czy to początek nowej znajomości, czy może coś więcej?
Adela, po tym, jak dowiaduje się prawdy o Wiktorze, który jednak wciąż jest bliski jej sercu i po tym, jak niechcący wygaduje się przed Bogusią o jego planach dotyczących Anny ( jego żony ), postanawia wyprowadzić się na drugi koniec Polski. Co jednak z mężem Janeczkiem i dwójką dzieci, które zamierzają adoptować? Czy zostawi to wszystko, dla własnego świętego spokoju?
Jednak to Lidka tym razem wysuwa się na pierwszy plan. Otrzymuje wreszcie upragniony rozwód z mężem, którego, jak się później zwierza przyjaciółką, nigdy nie kochała. Trzymała go przy nim tylko chęć posiadania upragnionego dziecka. Lidka jest tak zdeterminowana, że korzysta z nadarzającej się okazji i wykrada synka Konstancji, Kajtusia. Trafia do aresztu, jednak Konstancja wycofuje przeciw niej oskarżenie, jak się później okazuje, dziewczyna ma depresję poporodową i nie jest w stanie zajmować się właściwie synem. Dzieckiem zaczyna opiekować się właśnie Lidka, która przelewa na niego wszystkie swe uczucia macierzyńskie. Konstancja jednak wychodzi ze szpitala. Czy Lidka będzie w stanie oddać jej syna?
Nad wszystkim panuje najstarsza z przyjaciółek, Stasia. To ona, jako jedyna w całym gronie, myśli logicznie i podejmuje świadome decyzje. Pomaga dziewczynom, sama nie oczekując niczego w zamian. To jej sprawia radość i czuje się potrzebna. I tak to życie toczy się w Pogodnej, losy bohaterów się gmatwają, raz jest źle, innym razem lepiej. Czy tym razem nastąpi szczęśliwe zakończenie? Czy każda z bohaterek odzyska spokój i miłość? Jeśli chcecie się dowiedzieć, koniecznie sięgnijcie po książkę „Sklepik z niespodzianką. Lidka”.
Autorka w swej książce zawarła wiele wątków, przechodzi do nich w trakcie książki bardzo gładko, tu nie dokończy myśli, tam już zacznie nową, ale taki styl ma Kasia Michalak i za to ją jej czytelniczki kochają. Długo po przeczytaniu książki jeszcze główne bohaterki tkwią w naszym umyśle. Zakorzeniają się i ciągle o nich myślimy. Tak miałam po Serii Poczekajkowej i tak też mam po Serii z Kokardką. Chociaż wiem, że to są postacie fikcyjne, to jednak w pewnym sensie utożsamiam się z nimi, myślę, co robią, jak się im dalej układa. Po prostu żyję dalej ich życiem, pomimo, że ich historia już została zamknięta na stronach książki i, jak twierdzi autorka na swym blogu, dalszej części już nie będzie… Na szczęście są kolejne książki. I wiecie za jaką się teraz biorę? Za Serię Owocową.
Jak miło wrócić do Pogodnej – małej miejscowości położonej gdzieś między Koszalinem a Kołobrzegiem i po raz trzeci spotkać się z przyjaciółkami, które wciąż próbują sobie nawzajem pomagać i ratować się z opresji, jakie zgotowało im życie.
Trzecią część serii „Z kokardką” autorka poświęciła Lidce Malinowskiej – miejscowej pani weterynarz, spokojnej kobiecie, która pewnego dnia zostaje zatrzymana przez tutejszą policję. Pogodna przestaje być cichą i niepozorną miejscowością czekającą tylko na przyjazd letników. Wychodzą na jaw pewne, skrywane dotąd sprawy, a mieszkańcy muszą zmierzyć się z wieloma problemami…
Co takiego wydarzyło się na jednej z ulic? Za co kobieta trafia do aresztu?
Poznajemy bliżej postać Lidki, historię jej rodziny, czasy smutnego dzieciństwa i trudnej młodości. Bohaterka wyjawia przed przyjaciółkami swój największy sekret, dzieli się bolesnymi wspomnieniami o tragicznej śmierci jej starszego brata – ukochanego Tomka, który był dzieckiem opóźnionym w rozwoju. Odsłania też kulisy rodzinnego życia, które po stracie brata zamieniło się w koszmar. Przyznaje się do chorobliwego wręcz dążenia do posiadania dziecka, na które mogłaby przelać całą swoją miłość przez lata gromadzoną w sercu. Jak na ironię lekarze nie pozostawiają jej złudzeń i marzenia Lidki o dziecku mają się nigdy nie spełnić.
Czy faktycznie tak się stanie?…
Przez pryzmat skomplikowanych losów Lidki Malinowskiej przyjaciółkom udaje się lepiej zrozumieć motywy jej postępowania i zdążyć na czas z pomocą.
Pozostałych bohaterek Pogodnej także los nie oszczędza. W życiu Bogusi Leszczyńskiej – właścicielki dobrze prosperującego „Sklepiku z Niespodzianką” również wiele się dzieje… Jej ukochany hrabia – Wiktor Potocki – nie wraca z Antypodów i dziewczyna przestaje wierzyć w jego puste zapewnienia. Tymczasem w jej życiu zupełnie przypadkowo pojawia się inny mężczyzna – doktor Oliwier Dobrzański, który po powrocie z misji w Somalii chce zapuścić korzenie na wybrzeżu. To właśnie on odnajduje klucz do serca zagubionej dziewczyny. Na drodze do ich szczęścia staje jednak troska o życie somalijskich dzieci…
Jak dalej potoczą się losy Pani Niespodzianki? Przed jakimi wyborami zostanie postawiona?
Adela Niwska – szczęśliwa małżonka wójta Jana Janeczka stara się jak tylko może pomagać swoim przyjaciółkom. Jej troska przynosi czasem odwrotny do zamierzonego skutek i kosztuje ją wiele starań i zabiegów. Kobieta miewa chwile kompletnego zwątpienia, ale udaje jej się przezwyciężyć własne słabości w imię ważniejszych spraw. Nagrodą za poświęcenie ma być adopcja dwójki dzieci zakończona sukcesem.
W trzeciej części cyklu „Z kokardką” znajdziemy również przepisy na ziołowe leki, nalewki i herbatki, które poprawią nastrój lub pomogą w niektórych dolegliwościach.
Zapraszam do lektury tej ciepłej i sympatycznej powieści, przy której naprawdę można się zrelaksować. Serdecznie polecam wszystkie trzy części razem i każdą z osobna. Chętnie wróciłabym do Pogodnej za jakiś czas aby sprawdzić co też się wydarzyło w życiu bohaterów, z którymi zdążyłam się już zaprzyjaźnić. Ale to już pozostawiam pod rozwagę pani Kasi Michalak.
Polecam.
NIE ZMIENISZ PRZESZŁOŚCI, NIE NAPISZESZ NOWEGO POCZĄTKU, ALE ZAWSZE MOŻESZ WYCZAROWAĆ NOWE ZAKOŃCZENIE. Kiedy Natalia trafia do starego dworu, zagubionego...
Co może być piękniejszego od znalezienia własnego miejsca na ziemi? Od poczucia spokoju i bezpieczeństwa, które ogarnęło mnie, gdy pierwszy raz...