Blisko, nie za blisko. Terapeutyczne rozmowy o związkach

Jak stworzyć dobrą i trwałą relację? Jak uniknąć wciąż powtarzanych błędów? Jak zmieniać - albo wręcz zrywać - niszczącą relację i nie narazić się przy tym na niepotrzebne huśtawki emocjonalne? Kiedy potrzebna jest terapia? Na te wszystkie pytania odpowiada Paweł Droździak, doświadczony psycholog i psychoterapeuta w rozmowie z Renatą Mazurowską, dziennikarką specjalizującą się w tematyce psychologicznej.

Informacje dodatkowe o Blisko, nie za blisko. Terapeutyczne rozmowy o związkach:

Wydawnictwo: Sensus
Data wydania: 2012-10-15
Kategoria: Poradniki
ISBN: 978-83-246-5189-4

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Blisko, nie za blisko. Terapeutyczne rozmowy o związkach

Blisko, nie za blisko. Terapeutyczne rozmowy o związkach - opinie o książce

Avatar użytkownika - godmyt
godmyt
Przeczytane:2012-12-01, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
"Blisko, nie za blisko" to Książka, którą każdy powinien przeczytać- obowiązkowo! W prosty sposób omówione są nasze relacje z innymi ludźmi- w związku, w rodzinie. Po lekturze właśnie tej pozycji stajemy się dużo mądrzejsi, dzięki niej możemy zrozumieć dlaczego tkwimy w takich a nie innych układach, dlaczego budujemy związki z podobnymi ludźmi- powielając błędy. Odkrywamy samych siebie, naszych partnerów i wiele prawd życiowych, w których istnienie nie chcemy wierzyć. Jeśli tylko chcemy przeanalizować swoje relacje to nie ma do tego lepszej książki! To trochę tak jakby z życzliwością przejrzeć się w lustrze. Lektura obowiązkowa!!! Ogromnie polecam !!!:D
Avatar użytkownika - figlarna24
figlarna24
Przeczytane:2013-01-06, Ocena: 5, Przeczytałam,

Relacje między nami a innymi ludźmi jest szczególnie ważna i nie piszę tego z powodu świątecznego czasu. Ale piszę to w kontekście wyzwania. Nie ma co ukrywać, że układanie relacji w dzisiejszym świecie, gdzie człowiek jest zabiegany, na głowie ma mnóstwo problemów i spraw do załatwienia taka relacja jest nie lada wyzwaniem. Nasze „być” zależy od różnorodnych relacji między ludzkich, tak pełnych emocji, wzajemnych zobowiązań, naturalnych uczuć sympatii , a nawet niechęci do drugiego człowieka.

Jednak czy wszystkie relacje między ludzie są tak samo ważne? Chyba nie. Wg psychologów najważniejsze kontakty interpersonalne to te, które na nas oddziałowują bezpośrednio , czyli relację zaledwie z kilkoma osobami : partnerami życiowymi, rodzicami, dziećmi. To takie kontakty nas kształtują, mogą nas uszczęśliwić lub niszczyć pomału. Ale co zrobić by nauczyć się tworzyć zdrowe i twórcze stosunki innymi?

Ostatnio czytałam bardzo interesującą książkę, która porusza wyżej wspomniany temat.

Tym bardziej uznaję ją za ciekawą pozycję, gdyż nie jest to poradnik emanujący teorią , a jest to dialog między mężczyzną a kobietą, czyli spojrzenie na jedna relację z różnych stron płci, doświadczenia i wiedzy.

Osobami, które ze sobą rozmawiają, wymieniają poglądy , a nawet dyskutują są:

Paweł Droźdzak- psycholog, mediator rodzinny, który pracuje z osobami mającymi trudności w kontrolowaniu zachowań impulsywnych oraz prowadzi psychoterapię osób uwikłanych w związki, w których występuje element uzależnienia emocjonalnego oraz Renata Mazurowska- dziennikarka zajmująca się edukacją, psychologią i zdrowiem. Publikuje swoje teksty w magazynach „Sens”, „Charaktery”, „Rzeczpospolita”, „Cogito” oraz „Elle” Jest założycielką i autorką portalu WWW.wpelnidnia.pl o pięknych, mądrych i dojrzałych kobietach.

Te dwie osobowości w tym poradniku poruszają relacje naturalnie istniejące, te tworzone sztucznie, te trudne i mające niszczycielską moc. Rozmowa toczy się w kręgu kontaktów: matka-córka, ojciec-córka, my i nasza pierwsza miłość, negocjacje w związku, co czuje kochanka/kochanek , rozwód i rozstania, samotne rodzicielstwo, zdrada, kolejna szansa na miłość, co nas przyciąga w tym złym chłopcu, uzależnienie od partnera oraz kiedy musimy pomyśleć o udaniu się na terapię.

Jak widzicie tematów jest ogrom, ale każdy jest istotnym elementem współczesnego człowieka. Dlatego polecam tym, którzy są ciekawi takich rozmów, ich skutków , a co najważniejsze wniosków w nich płynących.