Wiedzę najlepiej zdobywa się podczas zabawy, a najlepszym do tego narzędziem jest ciekawie i z pomysłem napisana książka. „Ziemia – nasza wspaniała planeta” to kierowana do najmłodszych czytelników niezwykle wciągająca, przepięknie ilustrowana, a co najważniejsze – pouczająca książka, której z pewnością nie może zabraknąć w biblioteczce małego naukowca.
Mały czytelnik, wertując publikację Christiany Dorion, pozna najważniejsze zagadnienia z historii naszego globu. Książkę otwiera rozdział opisujący powstanie Układu Słonecznego oraz pokrótce charakteryzujący wchodzące w jego skład planety. W dalszej części książki młody czytelnik pozna teorię ewolucji Darwina, dowie się, dlaczego zdarzają się trzęsienia ziemi i zjawiska wulkaniczne. W książce nie zabrakło także rozdziału opisującego obieg wody w przyrodzie i to przy użyciu wspaniałej, kolorowej, trójwymiarowej makiety! Czytelnik w „Ziemi – naszej wspaniałej planecie” znajdzie także opis zjawisk pogodowych oraz pozna przyczyny ich powstawania. Dowie się również, jak wpływa na kształtowanie klimatu prąd morski Golfsztrom. Wiele uwagi zostało w publikacji poświęconej opisaniu odżywiania się zwierząt i roślin. W prosty i interesujący sposób autorka ukazała także obieg węgla w przyrodzie.
„Ziemia – nasza wspaniała planeta” to publikacja, która złożona została z podstawowych haseł i definicji zaczerpniętych z nauk takich jak geografia, biologia i chemia. W książce Christiany Dorion dominuje jednak geografia. Na dalszym nieco planie plasuje się biologia, a na końcu – i to z niewielką liczbą haseł – znajduje się chemia. Podział ten wynika przede wszystkim ze specyfiki omawianych zagadnień. Wymagający skupienia rozdział opisujący ruchy płyt tektonicznych wydaje się banalnie prostym zagadnieniem, jeśli porównać go z dość skomplikowaną charakterystyką obiegu węgla w przyrodzie.
Książka Christiany Dorion od pierwszej do ostatniej strony zachwyca czytelnika. Duży format książki, kolorowe strony z ilustracjami stanowiącymi wraz z tekstem nierozerwalną całość i fantastyczne, trójwymiarowe elementy – rozkładane drzewa, wychodzące ponad powierzchnię książki łańcuchy pokarmowe oraz prezentacja Wielkiego Wybuchu – to wszystko z pewnością sprawi, że w młodym czytelniku obudzi się duch naukowca.
„Ziemia – nasza wspaniała planeta” napisana jest przystępnym językiem, dzięki czemu książkę można bez większych problemów czytać już z dziećmi w późnym wieku przedszkolnym. Nie znaczy to jednak, że w książeczce brakuje naukowej terminologii. Na kartach publikacji młody czytelnik natrafi na definicje „chloroplastów”, „reducentów” oraz „infiltracji”. Słowa te, nierzadko obco brzmiące także dla dorosłych czytelników, prawdopodobnie nie zapadną w pamięć najmłodszych, ale przynajmniej pozwolą osłuchać się z zagadnieniami, które w przyszłości przyjdzie maluchowi przyswoić.
Publikacja Christiany Dorion to książka, której nie powinno zabraknąć na półce żadnego dziecka. Dostarcza ona bowiem podstawowej wiedzy w sposób niezwykle przystępny oraz przygotowuje malucha do dalszego i świadomego poznawania otaczającego go świata. To doskonała lektura, którą najmłodsi mogą czytać razem z rodzicami, wspólnie poznając i podziwiając zachwycające dzieła matki natury.
Jakie cuda techniki zawdzięczamy zwierzętom? Poznajcie rekina, który wymyślił tak superszybki kostium pływacki, że jego używania zakazano na igrzyskach...