"𝑾𝒊𝒆𝒍𝒌𝒂 𝑲𝒔𝒊ę𝒈𝒂 𝑴𝒂𝒈𝒊𝒊 𝒊 𝑪𝒛𝒂𝒓𝒐𝒅𝒛𝒊𝒆𝒋𝒔𝒕𝒘𝒂"
Kiedy w dłoniach trzymałam Wielką Księgę Magii i Czarodziejstwa, poczułam się, jakbym znów miała czternaście lat, gdy pierwszy raz otwierałam Kamień Filozoficzny. Ta księga, nie jest zwykłą książką, to pewnego rodzaju podróż w głąb świata, który kocham od lat.
Już od pierwszych stron zawładnęło mną uczucie, że oto trzymam w rękach prawdziwy skarb, przewodnik do edukacji w Hogwarcie. Opisy przedmiotów, zaklęć, fantastycznych stworzeń i magicznych artefaktów są tak szczegółowe, że miałam wrażenie, jakbym sama siedziała w klasie profesora Snape’a, warząc eliksiry z nadzieją, że nie wysadzę klasy w powietrze, albo jakbym biegała po Zakazanym Lesie w poszukiwaniu jednorożców.
Najbardziej urzekło mnie to, jak ta księga oddaje atmosferę nauki w świecie czarodziejów. Nie jest to zwykły zbiór faktów, to pełne pasji opracowanie, które pozwala poczuć, jak fascynujące musi być zdobywanie magicznej wiedzy. Każdy, kto marzył o tym, by zostać uczniem Hogwartu, znajdzie tu coś dla siebie, a nawet przykładowy plan lekcji.
Czy to książka dla każdego? Jeśli jesteś fanem Harry’ego Pottera, odpowiedź jest oczywista! TAK. Jeśli lubisz szczegółowe analizy i zgłębianie się w świat magii, również TAK. A jeśli po prostu chcesz jeszcze raz poczuć tę dziecięcą radość odkrywania Hogwartu, to ta książka jest dla ciebie idealna.
Dla mnie była to czysta przyjemność i podróż do czasów, gdy wszystko wydawało się możliwe.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-03-26
Kategoria: Inne
Iza Naglik
Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera to nieoficjalny przewodnik zawierający wszystkie zaklęcia, jakie zaprezentowane zostały na stronach powieści J.K...