Jedyny podręcznik, który naprawdę pokochasz!

Jak wyglądał plan zajęć w Hogwarcie?

Na jakich zajęciach można spotkać fantastyczne stworzenia?

Dlaczego uzyskanie dostępu do działu Ksiąg Zakazanych jest tak trudne?

Drogi Czarodzieju, Droga Czarownico,

trzymasz w rękach jedyny kompletny przewodnik, dzięki któremu poznasz tajniki edukacji w elitarnej Szkole Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie! Koniecznie przeczytaj, zanim założysz Tiarę Przydziału!

Dzięki tej książce dowiesz się, w jakim wieku wypada opanować sztukę anihilacji iguany, jaką substancję przyjąć w razie zatrucia oraz jak uleczyć chorego jednorożca.

Poznasz magiczne katalogi roślin oraz eliksirów i kto wie, może nawet stworzysz swoją własną recepturę. Po takim kursie żadne zaklęcie nie będzie ci obce! Z łatwością zdasz sumy i owutemy. Nie wiesz, co to? Różdżka w dłoń i czym prędzej nadrabiaj zaległości!

To niezastąpiony przewodnik po całej wiedzy, jaką Harry Potter i jego przyjaciele zdobyli w najsłynniejszej na świecie szkole czarodziejstwa.

Magiczny świat Hogwartu czeka na ciebie!

Informacje dodatkowe o Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-03-26
Kategoria: Inne

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 10 lat

Kup książkę Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera

Opinie o książce - Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera

Avatar użytkownika - izanaglik
izanaglik
Przeczytane:2025-03-26, Przeczytałam, 52 książki 2025,
"𝑾𝒊𝒆𝒍𝒌𝒂 𝑲𝒔𝒊ę𝒈𝒂 𝑴𝒂𝒈𝒊𝒊 𝒊 𝑪𝒛𝒂𝒓𝒐𝒅𝒛𝒊𝒆𝒋𝒔𝒕𝒘𝒂"   Kiedy w dłoniach trzymałam Wielką Księgę Magii i Czarodziejstwa, poczułam się, jakbym znów miała czternaście lat, gdy pierwszy raz otwierałam Kamień Filozoficzny. Ta księga, nie jest zwykłą książką, to pewnego rodzaju podróż w głąb świata, który kocham od lat.   Już od pierwszych stron zawładnęło mną uczucie, że oto trzymam w rękach prawdziwy skarb, przewodnik do edukacji w Hogwarcie. Opisy przedmiotów, zaklęć, fantastycznych stworzeń i magicznych artefaktów są tak szczegółowe, że miałam wrażenie, jakbym sama siedziała w klasie profesora Snape’a, warząc eliksiry z nadzieją, że nie wysadzę klasy w powietrze, albo jakbym biegała po Zakazanym Lesie w poszukiwaniu jednorożców.   Najbardziej urzekło mnie to, jak ta księga oddaje atmosferę nauki w świecie czarodziejów. Nie jest to zwykły zbiór faktów, to pełne pasji opracowanie, które pozwala poczuć, jak fascynujące musi być zdobywanie magicznej wiedzy. Każdy, kto marzył o tym, by zostać uczniem Hogwartu, znajdzie tu coś dla siebie, a nawet przykładowy plan lekcji.   Czy to książka dla każdego? Jeśli jesteś fanem Harry’ego Pottera, odpowiedź jest oczywista! TAK. Jeśli lubisz szczegółowe

Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa. Kompletny przewodnik po edukacji Harry'ego Pottera - opinie o książce

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-03-23, Ocena: 5, Przeczytałem,

Ta książka przypominała mi nieco zamek w Hogwarcie, ponieważ niczym owy zamek ta lektura żyje swoim życiem, które jest pełne niespodzianek.

Wielka księga jest niezwykle bogata w informacje i dotyka zagadnień z bardzo szerokiego zakresu, dowiadujemy się o wyglądzie planu lekcji, są wzmianki o eliksirach, magicznych zwierzętach, jest też coś dla znawców sztuk tajemnych, a te jak wiadomo, znajdują się w dziale ksiąg zakazanych.

MuggleNet zdołał stworzyć książkę, która jest zarówno bogata, jak i pełna smaczków. Bardzo podobało mi się, że publikacja jest stworzona w bardzo naturalny, ale czarodziejski sposób, kolejny atut to humor czarodziejów, który niejednokrotnie wywołał uśmiech na mojej twarzy. Postawię nawet tezę, że po przeczytaniu książki nawet osoby neutralne lub nieznające uniwersum HP zainteresują się tym światem.

Książka zdecydowanie, co ważne odsłania przede mną dostęp do wiedzy, która nie była dotychczas oczywista, a sposób często humorystyczny, z jakim ją przedstawiano sprawił, że chciałam jej posiąść więcej i więcej...

Na szczególne uznanie w moich oczach zasłużył dział z eliksirami, bo tam to już informacje są podane na tacy i śmiało, można w swoim lochu coś stworzyć.

,,Wielka Księga Magii i Czarodziejstwa" jest must readem dla każdego fana magicznego uniwersum o J.K. Rowling, moim zdaniem ta książka jak żadna inna pozwoli znowu poczuć ten tajemniczy i magiczny świat. To księga, która nie tylko wiele wyjaśnia, ale przede wszystkim zachęciła mnie eksperymentów i poznawania świata w nowy inny sposób. Mnie ,,Wielka Księga" zupełnie zauroczyła i kolejny raz ukazano mi jak bogaty i jeszcze nie do końca odkryty jest to świat.

A mugole wiadomo - cicho!

Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem Znak Literanova

Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera
MuggleNet0
Okładka ksiązki - Nieoficjalna Wielka Księga Zaklęć Harry

Wielka Księga Zaklęć Harry'ego Pottera to nieoficjalny przewodnik zawierający wszystkie zaklęcia, jakie zaprezentowane zostały na stronach powieści J.K...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba