Na prawo most, na lewo most, a dołem Wisła płynie
Zwiedzanie Warszawy jest dla wielu dzieci marzeniem, które bardzo pragną spełnić. I trudno się temu dziwić. Co jednak zwiedzić w stolicy Polski? Na co szczególnie zwrócić uwagę? Jak optymalnie wykorzystać posiadany do dyspozycji czas? Na pewno warto wcześniej zaplanować marszrutę po ulicach miasta. I tu doskonałą pomocą okazać się może niewielka, pomysłowa, bardzo kolorowa i zabawna książeczka: "Warszawa - zwiedzanie i zabawa!" Napisana i pięknie zilustrowana przez Elizę Piotrowską. Książka dla dzieci, która nie nudzi, nie męczy, zaciekawia i przy okazji - uczy. Jest tu trochę historii, także legend o powstaniu miasta, jest dzień dzisiejszy. Są zabytki i miejsca znane, muzea, zoo czy teatry. Ciekawsze miejsca są zaznaczone na schematycznym, ale praktycznym i przejrzystym planie miasta znajdującym się z przodu i z tyłu książeczki.
Autorka stara się w swej książce połączyć przyjemne z pożytecznym. Fakty są często podawane w formie zabawy. Zagadki, rebusy, krzyżówki, mini testy - urozmaicone ćwiczenia towarzyszą nam tak, by nie było monotonnie i nudno. Każda strona zaskakuje kolorowymi, pełnymi humoru rysunkami na których wyróżnia się dwójka dzieci. Czyżby to byli współcześni Wars i Sawa?
Skąd się wzięła nazwa miasta? Jaki jest jego herb? Jakie są najstarsze zabytki w mieście i jego najbardziej charakterystyczne budowle? Autorka stara się odpowiedzieć na te i inne pytania. Stara się też skutecznie przybliżyć nam obraz miasta. Współczesność łączy z historią. Dowiadujemy się dużo ciekawych rzeczy o Zamku Królewskim, Belwederze, Łazienkach Królewskich czy Wilanowie. Zaglądamy na chwilę do licznych znajdujących się tu muzeów: Narodowego, Wojska Polskiego, Powstania Warszawskiego, Kolejnictwa, Techniki czy Ewolucji. Odkrywamy Pałac Kultury i Nauki, Zachętę, Królikarnię i Filharmonię. Poznajemy Port Lotniczy Okęcie, Ogród Botaniczny i Zoo. A wszystko to bez nadmiaru faktów i bez zbytniej powagi.
Książka napisana jest prostym językiem, ma lekką i przyjemną, często żartobliwą formę. Kolejne strony przegląda się z przyjemnością, a zaproponowana tu marszruta po mieście obejmuje większość tego, co najciekawsze i ważne. Może i paru miejsc brakuje, ale taki był wybór autorki książki. Dla wszystkich dzieci wybierających się (i nie tylko) do Warszawy - wspaniały, barwny przewodnik po jej atrakcjach.
Pozostaje już tylko powtórzyć hasło zawarte na okładce książki: zapraszamy do czytania, zapraszamy do zwiedzania!
Poznaj historię Wojtka, żołnierza, który wędrował z armią generała Andersa przez Bliski Wschód, a następnie znalazł się we Włoszech, gdzie...
Franek, Hela, Bobas to bohaterowie naszej niezwykłej książki.– Dlaczego niezwykłej…? – spytacie. Bo czy zwykłą można nazwać książkę...