Recenzja książki: Uczę się pisać i liczyć. Pierwsze literki i cyferki

Recenzuje: Karolina Radlak

Najpierw etap nauki literek i cyferek przechodziłam z córką, a teraz przyszedł czas, żeby przejść go jeszcze raz z synem, na szczęście pomagają mi w tym różne książki, dzięki którym nauka staje się przyjemnością.
Uczę się pisać i liczyć to książka, która jak wskazuje sam tytuł, pomaga nam nauczyć się wszystkich literek i cyfr w sposób dostosowany dla najmłodszych. Zaczynamy tutaj od liczb, każda strona to jedna cyferka, mamy tutaj wiele zadań takich jak odszukanie danej cyfry w plątaninie innych, obrysowanie jej po śladzie oraz łączenie jej ze zbiorami różnych elementów i wiele, wiele innych. Potem mamy literki, przy każdej napisane są imiona i zwierzęta, jakie zaczynają się na tę literę, labirynt w jej kształcie oraz obrysowywanie przedmiotów, które również są w tym samym kształcie i też wiele innych, ciekawych ćwiczeń.
Bardzo podoba mi się w tej książce to, że każda strona wygląda podobnie, mamy ten sam typ zadań, więc dziecko, które dopiero wszystkiego się uczy może wypracować sobie schemat tego, co będzie musiało wykonać po kolei. Książka będzie świetna dla przedszkolaków, ponieważ większość zadań jest dość łatwa, kolorowanie na dany kolor, szukanie czegoś, czy też pisanie po śladzie to aktywności, z którymi poradzi sobie już młodsze dziecko. Mamy tutaj dużo zwierzątek, roślin i pojazdów co zdecydowanie uatrakcyjnia wykonywanie zadań, dziecko od razu łączy sobie daną literkę z jakimś przedmiotem i dzięki temu łatwiej mu ją zapamiętać.
Moja córka jest tą książką zachwycona, ale ponieważ na zadania jest już za duża i nie sprawiają jej one żadnej trudności, postanowiłam podarować ją synowi i zacząć z nim robić pierwsze kroki w świecie nauki. Jak na swój wiek idzie mu to naprawdę dobrze i widzę, ile ma radości z tego, że udaje mu się robić wszystkie zadania prawidłowo. Uważam, że takie książki są naprawdę potrzebne, dzięki takim ćwiczeniom w domu, nauka w szkole staje się łatwiejsza, ponieważ dziecko na lekcji jest spokojniejsze, czując, że dany temat już opanowało.

Kup książkę Uczę się pisać i liczyć. Pierwsze literki i cyferki

Zobacz opinie o książce Uczę się pisać i liczyć. Pierwsze literki i cyferki
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk