Recenzja książki: Tappi. O tajemniczych przesyłkach, latającym jeżu i nauce czarowania

Recenzuje: Natalia Miszczak

Książki o przygodach Tappiego stały się jednymi z naszych ulubionych, odkąd zawitały w naszym domu. Ja jako rodzic cenię je za to, że są pełne dobra, ciepła, empatii, humoru i przede wszystkim są przyjazne dla dzieci, natomiast dzieci kochają je za dostarczenie niezwykłej rozrywki i ciekawe historie. Miejsce na podium zawdzięczają również kolorowankom, które wyróżniają je na tle innych książek, a moja córka gdy tylko widzi nowe wydanie opowiadające o losach Wikinga, pędzi po kredki zanim zaczniemy czytanie, ponieważ koniecznie musi pomalować.

Tym razem przenosząc się do Szepczącego Lasu poznajemy urokliwą opowieść o niemałym problemie z przesyłkami. Grupa przyjaciół postanawia dostarczyć je do odbiorców, jednak jest przy tym całkiem niezłe i zabawne zamieszanie. Nie brakuje przygód, które dostarczają odbiorcy sporo emocji. Przygody Wikinga Tappiego oraz jego przyjaciół są pełne elementów fantastyki, humoru oraz wartościowych lekcji o przyjaźni i odwadze. Autor, który umiejętnie kreuje świat pełen magii i niezwykłych postaci, znów zaprasza nas do kolorowej krainy, gdzie każdy zakątek skrywa niesamowite tajemnice. Książka nie tylko bawi, ale również edukuje. Dzieci mogą dowiedzieć się, jak ważne są odpowiedzialność i pomoc innym, a także jak radzić sobie z przeciwnościami losu. Lekcje te są przemycone w sposób naturalny, bez moralizowania, co sprawia, że są bardziej przystępne dla najmłodszych.

Podczas poznawania historii pojawia się wiele znanych już postaci, mamy spotkanie ze Skrzypichą, Głabrzychem, Chrobotkiem czy też Błyskotką. Przygody są pełne wrażeń i dostarczają mnóstwo dobrej zabawy. Ale zauważyć też muszę, że nie jest to idealna książka. To co nie spodobało się mi, to używanie zwrotu "frajerów" który przewinął się w książce i lekko mnie zmroził. Bardzo nie lubię takich elementów w powieściach skierowanych do młodych odbiorców, ponieważ uważam, że książki mają edukować, a nie uczyć tego, co brzydkie. Również moment, w którym Zosia każe rozszarpać Psikusowi Tappiego nieco mnie zaskoczył. To dość mocne określenie jak na historię dedykowaną dzieciom.

"Tappi. O tajemniczych przesyłkach, latającym jeżu i nauce czarowania" to książka, która z pewnością przypadnie do gustu dzieciom i ich rodzicom. To pełna przygód i humoru opowieść, która nie tylko dostarcza rozrywki, ale również uczy wartości przyjaźni i współpracy. Idealna na wspólne czytanie przed snem lub jako lektura edukująca, jednocześnie dostarczająca rozrywki. Jej wspaniałym uzupełnieniem są ilustracje, które zdecydowanie zasługują na uwagę. Kolorowe, pełne detali obrazki doskonale uzupełniają tekst, wprowadzając czytelników w magiczny świat Tappiego. Dzięki nim historia staje się jeszcze bardziej żywa i angażująca.

Kup książkę Tappi. O tajemniczych przesyłkach, latającym jeżu i nauce czarowania

Zobacz opinie o książce Tappi. O tajemniczych przesyłkach, latającym jeżu i nauce czarowania
Drużyna Oka. Misja: foka szara. Tom 1
Marcin Mortka0
Okładka ksiązki - Drużyna Oka. Misja: foka szara. Tom 1

Trójka czwartoklasistów (Stefek, Iwo i Kaśka) zostaje wybrana przez tajemnicze Oko (gadającą maszynę, która wyłazi do nich ze ściany na szkolnym korytarzu...

Maleficjum
Marcin Mortka0
Okładka ksiązki - Maleficjum

Co zakopywano pod drogowskazem na rozstajach dróg?   Bruno Calazzo, nazywany przez braci z zakonu szpitalników wiedźmim synem, co noc widzi twarz kobiety...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk