Heinrich Himmler – potwór nazistowskich Niemiec, drugi człowiek po Hitlerze w wojennej machinie III Rzeszy. Szaleniec, wyrafinowany zbrodniarz, architekt obozów śmierci. Kim był i jaką rolę odegrał w czasach, gdy zbrodnia stała się powszechnym sposobem na tworzenie nowego świata?
W najnowszej książce Christophera Machta Spowiedź Himmlera. Szczera rozmowa z twórcą obozów koncentracyjnych autor poczytnych wspomnień nazistowskich oficjeli przywołuje sylwetkę postaci będącej symbolem nazistowskich obozów koncentracyjnych.
Po bestsellerowej serii Spowiedzi Hitlera i dalszych, Spowiedzi Goebbelsa, Spowiedzi doktora Mengele oraz kolejnych fikcyjnych zeznań postaci z historii XX wieku autor podejmuje próbę przedstawienia człowieka, który uczynił z mordowania ludzi przemysł na niespotykaną skalę. Krok po kroku Himmler odsłania twarz, a raczej zdejmuje maskę, pod którą jest już tylko potwór, pragnący za wszelką cenę władzy i pozycji, jakiej nie miał nigdy uzyskać.
Książka Machta to socjologiczna analiza procesu przejścia od zagubionego, zaangażowanego w relacje społeczne gorliwego wyznawcy religii chrześcijańskiej do pozbawionego jakiegokolwiek kodeksu moralnego człowieka uczestniczącego w stworzeniu nowej religii, w której centrum znalazł się on sam i stworzona przez niego grupa nadludzi, będących wytworem szalonych umysłów, skażonych naprędce skonstruowaną mitologią. Z portretu nakreślonego przez autora wyłania się osoba żądna władzy i wszelkich jej przejawów. Jako twórca SS, zbrodniczej, zindoktrynowanej organizacji, którą wyposażył w szczególne przywileje i opatrzył symbolami odwołującymi się do mitologii nordyckiej, stworzył kodeks regulujący nie tylko wygląd, ale także zachowanie, zasady zawierania małżeństw i spędzania czasu wolnego. Usiłował sterować kontrolą narodzin i uśmiercania jednostek z niepełnosprawnościami, wprowadzając politykę rasową i program Lebensborn, zakładający „masową produkcję” czystych rasowo dzieci. Jednocześnie dążył do szybkiego i najtańszego sposobu masowego uśmiercania całych narodów, w imię poszerzania przestrzeni życiowej dla Niemców.
Za nawiązanie kontaktów z aliantami na początku 1945 roku i próby negocjacji pokojowych z wrogiem Rzeszy zdegradowany i oskarżony o zdradę przez Hitlera, uciekł, usiłując zapewnić sobie bezpieczną pozycję u Amerykanów, jako kandydat do walki ze Stalinem.
Z doskonałej rozmowy amerykańskiego kapitana Thomasa Selvestra z Heinrichem Himmlerem wyłania się postać wyjątkowo odrażająca. Zapatrzony w siebie narcyz, przekonany o własnej wyższości, o wątpliwej moralności i skłonności do manipulacji. Człowiek, który wierzył, że jego powołaniem jest zbudowanie nowego świata, opartego na zasadach, które budziły i budzą zdumienie oraz strach. Jak pokazała historia, Himmler nie potrafił być lojalny nawet wobec człowieka, który go stworzył.
Jednak największą zbrodnią Himmlera była architektura systemu masowej zagłady, którą kierował. Stworzenie świata nazistowskich obozów koncentracyjnych, począwszy od Dachau, masowa eksterminacja Żydów i ekspansja terytorialna na wschód stały się filarami polityki III Rzeszy. W efekcie tej działalności śmierć w okrutnych warunkach poniosły miliony Europejczyków.
Najnowsza książka Christophera Machta to surowa ocena człowieka, współodpowiedzialnego za zagładę Europy. Przedstawiona w charakterystyczny dla autora sposób, niestroniąca od skontrastowania idei z rzeczywistym obrazem upadłej jednostki, odartej z atrybutów władzy, słabej i pełnej kompleksów, nikczemnego realizatora wizji tysiącletniej III Rzeszy.
Bardzo polecam.
POZNAJCIE NIEZNANE HISTORIE, KTÓRE DZIAŁY SIĘ NA OCZACH NASZYCH PRZODKÓW! ŚLADY TYCH TAJEMNIC MOŻNA ODNALEŹĆ DO TERAZ! Polska. Kraj, na terenach którego...
Joseph Goebbels był prawą ręką Adolfa Hitlera od lat 20. XX w. aż do jego samobójczej śmierci 30 kwietnia 1945 roku. Bez tego błyskotliwego mówcy...