Recenzja książki: Rumunia. Albastru, ciorba i wino

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Rumunia to kraj wyjątkowy, niezwykle barwny, cieszący się wielopokoleniowym dziedzictwem. Książka Rumunia. Albastru, ciorba i wino to szkic portretu kraju, gdzie nawet cmentarz może być wesoły, a niedźwiedzie tańczą. A zatem: Bine ați venit! Witajcie!

Sięgając w głąb historii, Agnieszka Krawczyk umiejscawia Rumunię na mapie Europy, przedstawia jej administracyjny podział, wylicza krzywdzące ją stereotypy. Przygląda się relacjom polsko-rumuńskim, wymienia mniejszości etniczne, pokazuje cechy charakteryzujące mieszkańców Rumunii (wraz z tym, jak postrzegani są oni przez obcokrajowców). Użyta przez autorkę interesująca forma przekazu, w połączeniu z akcentem kulinarnym (dodany został przepis na tytułową ciorbę, czyli zupę klopsikową), sprawiają, że czytelnik chętnie zagłębi się w treść kolejnych, równie interesujących, rozdziałów.

Podana przez Agnieszkę Krawczyk garstka wstępnych informacji pozwala czytelnikowi zorientować się, jak wiele różnorodnych możliwości ma do zaoferowania kraj leżący na Półwyspie Bałkańskim. Bogactwo treści kolejnych rozdziałów pokazuje rumuńską wieś (błękitne elementy architektoniczne, kolorowe ławeczki przed domami, zażyłe kontakty sąsiedzkie, niespieszne tempo życia, ciekawość, życzliwość, bylejakość), kuchnię (potrawy regionalne, śmietana dodawana do wszystkiego, sery, konfitury i wino), tradycję (wyszywane bluzki, których wzory i kolory mają odzwierciedlenie w rumuńskiej kulturze, obyczaje ślubne, rytuały ludowe, sztuka religijno-folklorystyczna, świat ikon, mitologia (Drakula, Wład Palownik oraz umarłe i żywe istoty magiczne), a także rumuńskie słownictwo (warto poznać nawet wulgaryzmy, by przez przypadek nikogo nie obrazić). Czytelnik ma okazję zatopić się w specyficznej atmosferze Bukaresztu, podziwiać piękno rezerwatu przyrody w delcie Dunaju (pięć tysięcy gatunków fauny i flory), posłuchać opowieści o rumuńskiej Atlantydzie (wyspa zalana podczas budowy elektrowni wodnej „Żelazne wrota”), przejechać się Transalpiną (najwyżej położona droga w Rumunii), z trwogą stanąć na najbardziej krwawej granicy w Europie (rumuńsko-jugosłowiańska) oraz poznać działalność dyktatora Nicoli Ceaușescu, trudy życia w czasach komunistycznych oraz postawę rumuńskich kobiet (bohaterki i oprawczynie).

Publikacja Wydawnictwa Poznańskiego to kompendium odsłaniające wielowymiarowość Rumunii. Treść oparta na wiedzy ogólnej i własnym doświadczeniu autorki jest szczegółowa, przedstawiona w interesujący sposób. Obok obszernych faktów historycznych znalazły się mity i ciekawostki. Są daty, nazwiska oraz pseudonimy, zestawienia statystyczne, passusy z dokumentów ministerialnych, opracowania, rozporządzenia, wywiady, sondaże opinii publicznej, linki i odnośniki do nagrań, reportaży oraz filmów dokumentalnych, dowcipy, utwory literackie, wyliczenia, praktyczne informacje (przetłumaczone na język polski rumuńskie słówka, ceny biletów), wcięcia w tekście. Pomocą służą objaśnienia zagadnień oznaczonych w tekście gwiazdką (na dole poszczególnych stron), przypisy końcowe, bibliografia (książki, przewodniki, literatura, słowniki, podręczniki i rozmówki do nauki języka rumuńskiego). Interesującą treść uzupełniają dokładnie opisane zdjęcia (ich wykaz podano na końcu).

Publikacja Rumunia. Albastru, ciorba i wino warta jest polecenia. Tytułowy albastru to błękit, ciorba to zupa z warzywno-mięsną wkładką, kleksem śmietany i ostrą papryczką a wino to… po prostu wino. Lektura pozwoli wzbogacić wiedzę o szczegóły dotyczące historii, kultury i codziennego życia mieszkańców barwnej Rumunii.

Tagi: reportaż Literatura faktu

Kup książkę Rumunia. Albastru, ciorba i wino

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Rumunia. Albastru, ciorba i wino
Książka
Rumunia. Albastru, ciorba i wino
Agnieszka Krawczyk (I)
Reklamy