Recenzja książki: Poznaj Mszę Świętą

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Eucharystia – źródło i szczyt życia Kościoła – jest spotkaniem z Bogiem miłującym człowieka. Ponieważ uczestnictwo w Mszy Świętej ma ogromne znaczenie duchowe, warto zatroszczyć się o to, by dziecko zrozumiało sens tego spotkania i dobrowolnie chciało w nim uczestniczyć. Książka Poznaj Mszę Świętą sprosta oczekiwaniom wszystkich tych, którzy troszczą się o religijne wychowanie dzieci.

Dzięki zastosowanym w książeczce pomysłom jest ona całkowicie przystępna w odbiorze, co sprawia, że poznane treści zostaną przez małego czytelnika właściwie zrozumiane i zapamiętane. Spełnia rolę zachęcającą do uczestnictwa w Eucharystii, co – jak wiadomo – przez dziecko rzadko bywa przyjęte z entuzjazmem (stres z tym związany towarzyszy i rodzicom). Zaproponowane przez Régisa Denela zadania z powodzeniem można uznać za kreatywne (dziecko znajduje rozwiązania, dochodząc dzięki temu do prawidłowych wniosków) i aktywizujące (dziecko samo chętnie sięga po kolejne zadania, aż do przewrócenia ostatniej kartki).

Ze względu na to, że różnorodność nie nudzi, podczas lektury zaangażowane zostają różne sfery umysłu: ćwiczenie pamięci, rozwijanie wyobraźni oraz pobudzenie myślenia. Pomocne w tym okazują się krzyżówki, łamigłówki, kolorowanki, wykreślanki, rebusy, labirynty, quizy, testy luk, szyfrogramy i niedokończone projekty. Zadaniem dziecka jest porządkowanie, kolorowanie, uzupełnianie, szukanie, odkodowywanie, rekonstruowanie, dopasowywanie, wykreślanie, podążanie za strzałkami, wyszukiwanie słów, odnajdywanie różnic, a także ułożenie modlitwy. Na treść składa się analiza czterech stałych części Mszy Świętej, z uwzględnieniem prawidłowego przebiegu (Obrzędy wstępne, Liturgia słowa, Liturgia Eucharystyczna, Obrzędy zakończenia) wraz z omówieniem zagadnień z nimi związanych: elementy architektoniczne kościoła, szaty liturgiczne, kolory roku liturgicznego, symbole ewangelistów oraz sprzęty liturgiczne. W wielu miejscach zamieszczone zostały fragmenty biblijne zaczerpnięte ze Starego- i Nowego Testamentu (wraz z siglami). Wszystko to sprawia, że osoba Jezusa Chrystusa i to, że podczas Eucharystii jest On blisko uczestniczących, wzbudza w dziecku chęć lepszego poznania Go.

Publikacja Wydawnictwa Promic jest wartościowa, o czym – obok pouczającej (uzupełniającej wiedzę i pogłębiającej wiarę) treści – świadczy atrakcyjny sposób przekazu (kreatywne i aktywizujące zadania, wspaniała szata graficzna, odporna na zniszczenie laminowana okładka, sztywne kartki). Na końcu zamieszczono prawidłowe rozwiązania. Książeczka Poznaj Mszę Świętą ucieszy katechetów, rodziców, przede wszystkim jednak – dzieci.

Tagi: Msza Święta

Kup książkę Poznaj Mszę Świętą