Czy można pokochać książkę całym sercem? Oczywiście ,że tak!
O tym jak pokochałam książkę „ Niebieska łódka” autorki Lucyny Leśniowskiej.
Kiedy otrzymałam książkę w zachwycie oglądałam grafikę okładki bo uwielbiam takie motywy inne niż wszystkie. …i jakoś tak wewnętrznie czułam nieodpartą chęć aby usiąść i przeczytać chociaż kilka pierwszych stron. I stało się. Przepadłam. Nie mogłam się oderwać…bo na kartach tej książki zaczynałam odnajdywać siebie z dawnych lat. To tak jakby ktoś opisał historie o mnie i moich marzeniach. Dał mi do ręki pędzel i pozwolił malować niebieskie łódki nad morzem. I jeszcze do tego ta niebieska róża…
Autorka w swojej książce zabiera nas na półwysep helski do malowniczej Jastarni. To tu poznajemy dwoje nastolatków Julię i Zygiego, którzy w dzieciństwie bardzo się przyjaźnili a teraz po latach spotykają się w jednej ławce w liceum.
Oboje obdarzeni są talentami i wielką wrażliwością. Julia pięknie maluje akwarelami i wkłada w to całe swoje serce a Zygi jest uzdolniony muzycznie i literacko. Ich życie wypełnia pasja , która ich uszczęśliwia i pomaga zapominać o trudnościach z jakimi przyszło im się zmierzyć w dzieciństwie i obecnie.
Czy przez to jedno wypowiedziane bez przemyślenia zdanie teraz uda im się od nowa odbudować przyjacielskie relacje z przed lat? Kim będą dla siebie dzisiaj gdy na ich drodze pojawią się Adam i Wiktoria?
„Niebieska łódka” to książka o pięknej podróży w głąb swojej duszy takiej z nutką nostalgii, lekkiej jak szum morza. To opowieść o pięknej miłości, przyjaźni, która umie wybaczać, dodawać siły i podnosić na duchu gdy zagrażają problemy a życie wydaje się porażką. Oraz taka o życiowych wyborach, które choć wydają się małe potrafią wpływać na nasze życia.
Autorka stworzyła piękną i autentyczną historię dla młodzieży jak również dobrą dla dorosłego czytelnika. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie i przeżyje niesamowitą podróż w głąb siebie, swoich wewnętrznych przeżyć oraz uczuć.
Pokochałam książkę całym sercem bo tak pięknie przemówiło do mnie to "młodzieżowe love story prosto z Jastarni". Zauroczyło i wywoła wiele dobrych emocji, ale również wiele wzruszeń.
Książka jest malownicza i wartościowa.
Czy wybierzesz się z autorką w rejs niebieską łódką? Ja nie żałuje tej podróży. Spróbuj i Ty, a poczujesz szum wiatru i pasek pod stopami … Polecam.