Recenzja książki: Nasz mały cud

Recenzuje: Justyna Gul

Cud narodzin

Narodziny dziecka to wyjątkowy dar od Boga, to niemal mistyczne doświadczenie. Istota zrodzona z miłości rodziców, wyczekiwana, może stać się światłem, które opromieni całe dalsze życie. W takim momencie warto zadbać, aby każdy aspekt przybycia na świat nowego człowieka był wyjątkowy, nadać mu rangę prawdziwego święta, niekoniecznie obchodzonego hucznie, ale celebrowanego wśród najbliższych bądź tylko w głębi duszy.

Wagę tego momentu podkreślić mogą słowa pełne mądrości, skłaniające do refleksji. Słowa, zebrane w przepięknie wybranym albumie Nasz mały cud. Najserdeczniejsze życzenia z okazji narodzin dziecka. Opublikowana nakładem wydawnictwa Jedność pozycja to zebrane przez Anselma Grüna mądrości, fragmenty zaczerpnięte z tekstów Starego i Nowego Testamentu, przemyślenia, które mnich starannie wyselekcjonował - tak, aby podkreślić radość płynącą z faktu powiększenia się rodziny oraz obdarzyć ją drogowskazami na przyszłe życie.

Rodzice noworodka znajdą tu gratulacje z okazji narodzin ich dziecka, nowego człowieka „jedynego w swoim rodzaju”, zachętę do uważnego wsłuchiwania się w dziecko, by mogło kształtować się zgodnie ze swoimi predyspozycjami i zainteresowaniami, podkreślenie, jak ważne jest zachowanie przez dziecko duchowości. Autor pięknie pisze o samym momencie narodzin, nazywając je obietnicą, że wszystko będzie w nas odnowione oraz obietnicą nowego początku.

Odwołując się do Ewangelii św. Jana, Grün przypomina rozmowę Jezusa z faryzeuszem Nikodemem o konieczności powtórnych narodzin, bowiem w przeciwnym wypadku nie będziemy mogli ujrzeć Królestwa Bożego. Autor pisze również o istniejącym w naszej duszy obszarze czystego milczenia, w którym Bóg pragnie się narodzić oraz o powiązaniu narodzin i śmierci.

Poruszając się na gruncie psychologii, Grün zwraca uwagę, iż pojawienie się potomka jest również okazją dla rodziców, by mogli zbliżyć się do swojego wewnętrznego dziecka oraz patrzeć na wszystko bezstronnie i z podziwem – tak bowiem patrzy na otaczający je świat dziecko, zanim jeszcze nie ograniczy go system wartości, przekonań i poglądów osób dorosłych obecnych w jego otoczeniu.

Nasz mały cud. Najserdeczniejsze życzenia z okazji narodzin dziecka to nie tylko duchowe, ale i estetyczne doznanie. Słowom towarzyszą piękne zdjęcia Tiny i Horta Herzig oraz Georga Lehmachera, oddające kruchość i piękno chwili narodzin oraz okresu niemowlęctwa. Twarda oprawa i niecodzienny format tego zbioru życiowych mądrości również podkreślają jego wyjątkowość. Wszystko to sprawia, że pozycja wydawnictwa Jedność staje się wspaniałym prezentem dla rodziców dziecka, a po latach – również dla samego dziecka, które będzie mogło odnaleźć w nim emocje towarzyszące jego pojawieniu się na świecie, a może nawet przekazać ten podarek swojemu potomstwu.

Kup książkę Nasz mały cud

Zobacz opinie o książce Nasz mały cud
Autor
Książka
Nasz mały cud
Anselm Grün
Ciesz się życiem
Anselm Grün0
Okładka ksiązki - Ciesz się życiem

Anselm Grün pokazuje, jak możemy znaleźć nowe siły i radość życia i otworzyć nasze serca na jego piękne strony. Jego dobre myśli i dodające odwagi słowa...

Katechizm dla każdego. Chrześcijanin a inne religie
Anselm Grün0
Okładka ksiązki - Katechizm dla każdego. Chrześcijanin a inne religie

W świecie, w którym coraz wyraźniej zachodzą na siebie rozmaite tradycje kulturowe i religijne, wielu chrześcijan zadaje sobie pytanie, co jest istotą...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;