Recenzja książki: Medytacja chrześcijańska w szkołach

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Doskonale rozwinięte w religiach i duchowości Wschodu techniki medytacyjne mają na celu poprawę zdrowia fizycznego i samopoczucia psychicznego, osiągnięcie pełnej kontroli nad swoim ciałem i umysłem, wypracowanie umiejętności kontrolowania procesu umierania, a także przezwyciężenie lęku przed nieuniknioną śmiercią. Elementy medytacji można również zauważyć w chrześcijaństwie, o czym czytelnik przekona się, sięgając po propozycję wydawnictwa Jedność Medytacja chrześcijańska w szkołach. Zarówno nauczyciele, jak i rodzice odnajdą w publikacji dobry materiał do szczegółowo zaplanowanych zajęć z przedszkolakami oraz dziećmi w wieku szkolnym.

Całość została podzielona na dwie zasadnicze części. W pierwszej znalazły się ogólne wiadomości dotyczące zasad, celów i owoców medytacji, a także praktyczne aspekty medytowania w szkole. Część druga – Suplement – to element nie tylko dodatkowy, ale – przede wszystkim – pragmatyczny. Scharakteryzowano w nim duchowy i psychologiczny rozwój dzieci w poszczególnych okresach życia, wyliczono duchowe elementy medytacji chrześcijańskiej, omówiono znaczenie modlitwy w kontekście katechizacji oraz zgłoszono pilne zapotrzebowanie na nauczycieli kontemplatywnych. W Suplemencie znalazły się również wymowne świadectwa dzieci, rodziców i nauczycieli, a także biografie osób bezpośrednio związanych z programem edukacji dzieci poprzez naukę medytacji chrześcijańskiej.

W oddanej do rąk czytelnika nowatorskiej publikacji, Ernie Christie zawarł najbardziej przydatne informacje. Mnóstwo kolorowych zdjęć dokładnie obrazuje omawiany temat. Pytania kontrolne, odpowiedzi, cytaty biblijne, komentarze oraz konkretne propozycje do pracy z dziećmi w wieku 5-17 lat z pewnością pomogą tym, którzy podejmą się działań medytacyjnych. Elementem wspomagającym jest dołączona do książki płyta DVD oraz polskojęzyczna bibliografia.

Zaprezentowane materiały wypracowano podczas pracy z przedszkolakami oraz uczniami katolickich szkół australijskich (program edukacyjny został opracowany przez Biuro Edukacji Katolickiej diecezji Townsville). Ponieważ większość uczniów w Polsce uczęszcza do szkół masowych (programy edukacji religijnej są bezwzględnie obowiązujące wszystkich katechetów), nowatorski przewodnik Medytacja chrześcijańska w szkołach w chwili obecnej nie znajdzie raczej powszechnego zastosowania. Nie można jednak tracić nadziei na zmianę istniejącej sytuacji szkolno-prawnej, w dobie wartkich przemian edukacyjno-społecznych trzeba liczyć na radykalny zwrot w omawianej dziedzinie.

Kup książkę Medytacja chrześcijańska w szkołach

Zobacz opinie o książce Medytacja chrześcijańska w szkołach
Książka