Trzy nastoletnie przyjaciółki: Jaśmina, Zuzia i Ela są w posiadaniu magicznej szkatułki, która ma niezwykłą moc przenoszenia do Magicznego Królestwa, gdzie dziewczynki przeżywają cudowne przygody.
Tym razem dziewczynki spotykają się w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia w domu jednej z nich, by odbyć kolejną podróż do Magicznego Królestwa. Gdy zjawiają się na miejscu, okazuje się, że Świąteczny Zamek, w którym zwykle król Wesołek organizuje świąteczne przyjęcie, jest w niebezpieczeństwie. Jego zła siostra chce pokrzyżować wigilijne plany i zepsuć wszystkim święta. Rzuca magiczne zaklęcie, które powoduje, że do Zamku nie można się w żaden sposób dostać! Cały obrośnięty jest trującym bluszczem. A bez zapalenia gwiazdki na świątecznej choince, znajdującej się w środku, całe przyjęcie nie będzie się mogło rozpocząć. Wszyscy są załamani. Na szczęście z bajkowymi syrenkami, jednorożcami, kucykami i wróżkami są nasze rezolutne przyjaciółki, które znajdują sposób na dostanie się do środka…
Nie będzie to łatwe zadanie, ale przecież trzeba spróbować. Święta muszą się odbyć, a Mikołaj musi dostarczyć prezenty dla wszystkich. W tym także dzielne przyjaciółki będą musiały mu jakoś pomóc. Najpierw jednak wrócą do swoich domów, by w gronie rodzinnym spędzić święta. Okazuje się bowiem, że czas, tak bogaty w wydarzenia, spędzony w Magicznym Królestwie, w naszym świecie trwa zaledwie niespełna jedną minutkę.
Cała opowieść składa się z dwóch części. Pierwsza dotyczy Wigilii, a druga - Bożego Narodzenia. Całość doskonale tworzy świąteczny nastrój - tak, jak to sobie mogą wymarzyć tylko małe dziewczynki. Jest tu bowiem wszystko, co lubią najbardziej: dużo różu, błyszczących gwiazdek, uśmiechniętych postaci, kucyków, wróżek, confetti i upominków. Raj dla młodych panienek, marzących o magicznych świętach. Zdecydowanie można polecić tą książeczkę dziewczynkom. Te, które umieją już czytać, znakomicie poradzą sobie z dużą, wyraźną czcionką. Rodzicom czytającym zaś lektura minie szybko i będą mogli podzielić ją na kilka wieczorów, mając pewność, że sny córeczki będą miały spokojne i kolorowe. Zaletą książki jest ładne wydanie i przyjemne ilustracje, które dobrze korespondują z treścią. Każda dziewczynka z pewnością marzyć będzie o takiej magicznej szkatule, która ma moc przenoszenia do zupełnie innego, piękniejszego świata, pełnego dobrych postaci i niezwykłych przygód.