Recenzja książki: Króliki miniaturowe

Recenzuje: Gyero-Saski

Nie planowałem posiadania zwierzaka w domu, jednak okoliczności ułożyły się w taki sposób, że pewnego dnia stałem się właścicielem królika miniaturowego. Wcześniej miałem kontakt z tymi futrzakami u rodziny w górach (gdzie wersje nie zminimalizowane hodowano w celach konsumpcyjnych) oraz u dziewczyny, która od kilku miesięcy przygarnęła białego samca. Chciała zafundować swojej pociesze kolegę, ale pech chciał, że ten okazał się siedmiotygodniową samiczką, która niestety nie mogła z nim zamieszkać (nawet nie próbujcie sobie wyobrażać co się działo, gdy dojrzały królik zwąchał przedstawicielkę płci przeciwnej – finałem spotkania były fruwająca sierść i pisk przerażenia). Dzięki temu pewne obycie z tymi zwierzakami miałem, ale uznałem, że nie jest na tyle wystarczające, aby zapewnić młodej króliczce godne warunki bytowania. Postanowiłem wspomóc się odpowiednią lekturą i sięgnąłem wówczas po poradnik autorstwa Moniki Wegler, zatytułowany po prostu "Króliki Miniaturowe".

Do nabycia właśnie tej książki zachęca przede wszystkim szata graficzna. Całość robi wrażenie – jest kolorowa, wydrukowana na dobrej jakości papierze, wypełnia ją masa fotografii, rycin i tabelek, co pomaga przyswoić treść. Poza tym ułożenie tekstu pomiędzy elementami graficznymi nie budzi najmniejszych zastrzeżeń, dzięki czemu odczuwa się sporą satysfakcję z lektury, a oczy nie bolą od nadmiaru.

Dużym plusem poradnika jest także fachowy, płynny styl autorki. Wszystkie informacje podane są w sposób przystępny, wkomponowane między ciekawe opowieści z hodowlanych doświadczeń pani Wegler; nieraz można się uśmiechnąć w trakcie czytania poszczególnych anegdotek. Autorka przedstawia króliki z pasją i uczuciem, co znacznie pomaga przekonać się do prezentowanych rad, a co najistotniejsze – książkę zaplanowano w taki sposób, aby można było znaleźć w niej informacje na każdy istotny temat związany z hodowlą królików miniaturowych. Są więc rozdziały dotyczące higieny, fizjologii, patofizjologii, potrzeb, żywienia i planowania rodziny. Można w niniejszym poradniku znaleźć także krótką historię gatunku, zagadnienia prawne, listę najpopularniejszych odmian, rzeczy warte rozważenia przed zakupem oraz bardzo ważną część, która pomaga zrozumieć zachowanie ukochanego futrzaka (rady w dziale „Gdy królik sprawia kłopoty” to rzecz szczególnie warta uwagi). Dodatkowo, specjalnie dla najmniejszych posiadaczy, w poradniku znalazło się kilka ramek udzielających szybkich odpowiedzi na częste pytania pokroju: „Jakie smakołyki króliki lubią najbardziej?”, „Czy królika można kąpać?”, „Czy króliki są tchórzliwe?" etc. Dzięki temu pozycja ta trafia do każdego z potencjalnych hodowców.

Jeśli więc macie w planach zakup królika miniaturowego lub zaczęliście właśnie się nim opiekować, to poradnik Moniki Wegler stanowi bardzo dobry wybór. Ładne wydanie, liczne zdjęcia i nadziana przydatnymi poradami treść sprawiają, że trzymanie w domu tego futrzaka zmienia się w prawdziwą przyjemność.

Kup książkę Króliki miniaturowe

Zobacz opinie o książce Króliki miniaturowe
Książka
Króliki miniaturowe
Monika Wegler
Pies
Monika Wegler0
Okładka ksiązki - Pies

Doświadczony kynolog udziela wielu praktycznych porad dotyczących prawidłowego utrzymania, pielęgnacji i żywienia psa. Dowiemy się, jak szybko nauczyć...