Recenzja książki: Koniec z Mileną?

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Cechą charakterystyczną postanowień jest ich realizacja. Czy Dawidowi uda się doprowadzić do końca swoje misternie układane plany? Niewielka w formacie książeczka Koniec z Mileną? (czwarta już z serii o Dawidzie) wyjaśni wszystko z najdrobniejszymi szczegółami. Per Nilsson zaprasza do lektury.

Publikacja Wydawnictwa Zakamarki to Opowiadanie o chłopcu, który ma już dość tej całej miłości. Wprawdzie wtedy, gdy zakochał się w pięknej Milenie o czarnych oczach i dołkach w rumianych policzkach, myślał o niej dniami, śnił nocami i był pewien, że zawsze będzie tak cudownie i prosto. Jednak nie było: jak nie mały problem, to wielki kłopot. I tak w kółko. Czy miłość zawsze musi być skomplikowana? Teraz Dawid postanowił z Mileną zerwać. To znaczy nie teraz, dopiero wieczorem. Nie uprzedzajmy jednak faktów.

Opowiadanie o chłopcu, który ma już dość tej całej miłości to chronologiczny zapis wydarzeń przypadających na kolejne dni jednego tygodnia (od poniedziałku do piątku). Najpierw głupi, wredny i złośliwy (według Dawida) Fredrik przekazał kumplom pakerom z szóstej klasy słowa, z którymi Dawid nie miał nic wspólnego. To wystarczyło, bowiem – jak to z plotką bywa – zaczęła ona zataczać szerokie kręgi. Z dnia na dzień coraz szersze. Wprawdzie Dawid nadal mógł chodzić z Krillem na sanki, po ściętym lodem bagnie jeździć na łyżwach, rozpalać ogniska i piec kiełbaski. Nadal mógł cieszyć się widokiem Busi harcującej z dużym, włochatym psem. Nadal mógł… No właśnie, mógł, to już jednak nie było to samo: bez Mileny życie straciło swój urok. A pod koniec tygodnia (to był naprawdę trudny tydzień!)… Co wydarzyło się w piątek? Dlaczego Fredrik zdecydował się zakłócić spokój pierwszej lekcji? Jak czuł się Dawid, leżący na plecach w śniegu? Warto poszukać w lekturze odpowiedzi.

Przesłanie wynikające z treści książeczki Koniec z Mileną? pokazuje, ile zła mogą wyrządzić niedomówienia, nieporozumienia i plotki oraz przekonuje o konieczności szczerej rozmowy. Przecież miłość, pomimo licznych problemów i nieporozumień, jest w stanie nawet rozmrozić czyjeś zamarznięte serce. Wpadający w ucho i pozostający w pamięci tekst, w połączeniu z czarno-białymi, prostymi ilustracjami autorstwa Piji Lindenbaum, pomaga czytelnikowi (od dziesiątego roku życia) poczuć się jak Dawid, wraz z nim przeżywać rozterki, trwać w niepewności oraz mieć nadzieję na pozytywne zakończenie.

A jakie to zakończenie będzie? Jedno jest pewne – lektura wyjaśnia, dlaczego nie tak łatwo zerwać z Mileną.

Tagi: dla dzieci

Kup książkę Koniec z Mileną?

Zobacz opinie o książce Koniec z Mileną?
Autor
Książka
Koniec z Mileną?
Per Nilsson
Na zawsze Milena
Per Nilsson0
Okładka ksiązki - Na zawsze Milena

Dawid i Milena są parą. Lecz pewnego dnia Milena przestaje zauważać Dawida. Unika go. Dawid zaczyna wątpić, czy istnieje miłość na zawsze. Bo dlaczego...

Zakochałem się w Milenie
Per Nilsson0
Okładka ksiązki - Zakochałem się w Milenie

Dawid zakochał się w Milenie. Ona jednak go nie widzi. Co powinien zrobić, żeby zwróciła na niego uwagę? Czy ma być zabawny, czy grać twardziela, a może...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;